TW
3

Sent passió per Palma. M’encativaria ser l’autora d’A la orilla del mar creció la urbe abigarrada. Però Francisco Sancho, metge higienista, se m’avançà. Concebí la seva obra, lúcida i elegant, l‘any 1907. Però me vaig encabotar en descobrir com era aquella ciutat entremaliada. L’escriptor Màrius Verdaguer visità Palma i restà tan admirat que plasmà les seves impressions a ‘La Ciutat esvaïda’. Observà i anatomitzà amb precisió quirúrgica els barris de Palma. L’autor afirmà que existia una ciutat per a cada persona. Una urbs alegre, una tràgica, una laboriosa, una filosòfica. L’intel·lectual Verdaguer atresorà un bagatge sobre Palma superb.

Després de Sancho i Verdaguer, vaig esplugar centenars d’autors més. Vaig examinar textos lluminosos, inspiradors, intranscendents i lletrejar milers de documents. Fou una comesa treballosa i fructífera. Decidí consagrar la tesi doctoral a la ciutat de la meva entretela, Palma. Parets, prestatges i arxivadors de ca nostra estan farcits de fragments de la història de Palma. Litografies, làmines, fotografies i una munió de llibres, fulletons, opuscles ocupen llocs preferents. Els compro a botigues físiques i/o a pàgines online. I ho faig amb l’ardor d’una col·leccionista apassionada.

Palma fou, i encara ho és, una urbs estratègica a la Mediterrània. Per mor de la irrupció del turisme de masses i, sobretot, per l’incivisme galopant dels seus habitants, Palma s’ha convertit en un femer. Ciutat és inhabitable, esquerpa i malagradosa. La brutícia és omnipresent: hi ha papers, plàstics, llaunes, preservatius, excrements, llosques, pixums i vomitades per arreu. Però no faig comptes acabar així.

La ciutat antiga conserva la fermosura i l’encant d’antuvi. A Palma hi ha raconades fascinants, amb fonts, inscripcions, escuts, plaques, fornícules. Hi ha carrers nets com un lliri i carrerons estrets i humitosos. I les costes, escales o repetjons són mals d’envestir. Palma és una ciutat de llegendes on sovintegen esglésies i convents. A Ciutat també hi ha retalls d’èpoques romana i musulmana. Màrius Vardaguer esborrallà sobre el devenir de Palma. Deixà escrit que hi haurà una ciutat futura. ‘Una noble apiració de dies millors’. Tan de bo fos així.