8M, Día de la Mujer 2021

Un 8 de març especial i essencial

| Palma |

Valorar:

El 8 de març està marcat en el nostre calendari com un dia de reivindicació dels drets de les dones. Un dia per fer-nos costat totes nosaltres i recordar-nos que no estam soles en la lluita per la igualtat real. Enguany, encaram un 8 de març especial i essencial en què hem de recordar que el masclisme, tan incrustat en les nostres vides, és un virus que també cal erradicar.

Durant els darrers dotze mesos, s’han fet més evidents les desigualtats estructurals entre dones i homes. Ha esdevingut inqüestionable la realitat que la cura dels altres i la criança recauen sempre més, molt més, en elles; hem vist amb desassossec un augment de la violència cap a les dones, i hem estat testimonis de com la crisi econòmica i social els ha afectat molt més a elles.

Un recent estudi de Comissions Obreres, amb dades de l’any 2020, revela com les desigualtats laborals entre homes i dones es mantenen a la nostra comunitat. El treball parcial és ocupat en un 21 % més per dones que per homes, la bretxa en la taxa d’ocupació és del 9,46 %, la contractació de dones ha davallat més que no la dels homes respecte de l’any 2019 i les diferències salarials es mantenen.

També és cert, però, que el moviment feminista ha aconseguit grans avenços en els darrers anys. La lluita moltes vegades abans tímida, reservada a les valentes que s’atrevien a alçar la veu contra l’ordre establert, s’ha convertit en un clam popular i ha fet arribar moltes de les seves reivindicacions a l’agenda pública. Des de les administracions, la nostra obligació és donar resposta a aquestes reivindicacions d’igualtat, de justícia i de democràcia contra una discriminació sistemàtica i estructural que afecta la meitat de la població de tot el món.

El Govern de les Illes Balears, el més paritari que hi ha hagut mai en aquesta terra, és feminista i té un compromís ferm amb la igualtat i l’equitat. A través de polítiques transversals, que penetren en tota la nostra acció de Govern, fomentam la igualtat laboral i donam una nova oportunitat a les dones víctimes de violència de gènere com a via perquè refacin la seva vida enfora d’aquell que les ha fet patir. Sabem que l’educació és la clau per esdevenir una societat més justa i per això fomentam la coeducació als centres educatius. Davant la necessitat d’assolir una vertadera conciliació i corresponsabilitat, enfortim l’educació pública de 0 a 3 anys i estam en procés d’elaborar el primer Pla de Conciliació de les Illes Balears.

Arribats aquí, se’ns descobreixen nous i vells reptes que hem d’assumir si volem assolir la plena igualtat entre homes i dones. En mencionaré només tres, que consider molt importants: en primer lloc, és necessari que aconseguim democratitzar l’atenció de la família i la criança; per això, en segon lloc, és imprescindible que els homes s’impliquin en aquesta lluita feminista, i en tercer lloc, cal que tots i totes facem front als discursos d’odi de l’extrema dreta, que pretenen crear un estat d’opinió en contra del feminisme.

Aquest 8 de març no sortirem al carrer en massa, per la responsabilitat que ens exigeix la protecció de la salut pública; però el nostre clam es farà sentir arreu.

Comentar

Para poder comentar debes estar registrado y haber iniciado sesión.

AnteriorSiguiente
Página 1 de 2

Ciudadano191
Hace un mes

Vaya, 10 horas sin comentarios. Muy buenos no debían ser, para los intereses de según quién, para que no se publique nada. Y eso que ahora debes estar debidamente registrado, y se controla la IP...

Valoración:1menosmas

JUAN MARTIN
Hace un mes

!! FRANCISCA QUEREMOS SABER LA LISTA DE LOS VACUNAJETAS !!DIMISION YA!!!

Valoración:3menosmas

veinat
Hace un mes

La demostración de que la mujer está discriminada es que de hecho, no gobierna ninguna mujer en Baleares..

Valoración:1menosmas

Ciudadano
Hace un mes

Querida Presidenta,

Nada ayuda a nuestras empresas públicas, es decir, a nuestros ciudadanos, tener mujeres gerentes poco competentes por la simple razón de cumplir con una cierta paridad o con una cierta imagen.

Y le agradecería que se expresara en las dos lenguas cooficiales de Baleares/Balears, simplemente por respeto hacia todos los ciudadanos de Les Illas /Las Islas ya que, entre otras cosas, le pagamos cada mes su nómina.

Atentamente,

Valoración:19menosmas

Pere Joan
Hace un mes

SATAN, la Presidenta s'expresa en la llengua pròpia i oficial de les Illes Balears, com ha de ser. Molt bé per ella. L'espanyol no existeix com a llengua. Per moltes vegades que posis que espanyol i castellà és el mateix, no ho serà. Però bé, tú mateix.

Valoración:-36menosmas

Esteban
Hace un mes

Al margen de lo que alguien le ha escrito a la presidenta para que se lo publiquen que, la verdad, no me interesa mucho... ¡qué envidia me dan los valencianos: Estatut d'Autonomía de la Comunitat Valenciana, Article sext 1. La llengua pròpia de la Comunitat Valenciana és el valencià. Sin embargo el de Baleares: Article 4. La llengua pròpia 1. La llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, té, juntament amb la castellana, el caràcter d’idioma oficial... amor a lo propio de unos y complejo de otros. Tenemos justo lo que nos merecemos.

Valoración:15menosmas

satan
Hace un mes

@Pere Joan .... la señora presidenta tiene la obligación de gobernar y expresarse para que la entiendan todos los ciudadanos ...sea en la lengua que sea ..para cobrar impuestos se dirigen a los ciudadanos en varios idiomas ... con estas actitudes la igualdad esta en entredicho... el idioma es Español o castellano....

el idioma es Español o castellano

Valoración:25menosmas

Pere Joan
Hace un mes

Meam SATAN, la Presidenta s'expresa en la llengua pròpia de les Illes que no és altra que el català. Totes les altres llengues diferents del català, oficials o no, son llengues forasteres, estrangeres. Ara resulta que tu saps en quina llengua volen ses dones que els escrigui la Presidenta, i com no, que estrany, en castellà, segons tu (per cert, l'espanyol no existeix).

Valoración:-35menosmas

eltrenzas
Hace un mes

con lo facil que es trabajar para tener un sueldo y vivir, es increible lo que hacen alguna personas con tal de no doblar el lomo, hacen y dicen

Valoración:18menosmas

satan
Hace un mes

esta claro que esta señora solo gobierna para una parte de la población , los catalano/a parlantes , la carta no va dirigida a toda la población .... estamos en una sociedad multicultural ,en la que basta conocer una de las lenguas oficiales .... hay muchas mujeres que solo hablan Español ,Ingles ,Frances o cualquier otra de las 120 nacionalidades que habitan las islas...

Valoración:24menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 2