Imagen de un partido disputado en el campo de Santo Domingo en 1926.

El 2022 ens vestim de gala esportiva per celebrar el centenari del Club Esportiu Constància d’Inca. Des del Consell de Mallorca volem donar l’enhorabona tant als jugadors i jugadores (actuals i històrics), a l’equip tècnic i a la directiva, com a totes les persones i figures implicades en un club que ja ha fet història.

Mallorca és un referent en qualitat esportiva, i el futbol en concret n’és un bon exemple. Tenir una trajectòria sòlida com la del Constància demostra que, en els seus orígens, ja tenia força en un esport que, cada pic, compta amb més afició i joves que el volen practicar. I sobretot viure’l.

Els nombrosos mèrits que el club ha assolit al llarg de la seva història (amb la seva presència en competicions de referència) i el treball actual en l’esport base no sols demostren que la motivació popular és important, sinó que la feina feta amb constància i dedicació –amb l‘afegit de l’esforç voluntari de moltes persones– permet treballar amb una bona petjada. I no només amb els mèrits del passat, sinó amb vistes de futur.

Esports del Consell de Mallorca treballa mà a mà amb la Federació de Futbol de les Illes Balears en la promoció del futbol base i les xifres demostren que gaudeix d’una bona salut. Durant la temporada 2020/2021, més de 10.150 infants han participat en les competicions gràcies a la feina d’escoles i dels 146 clubs actuals, que fomenten el futbol com un esport de tradició arrelada a Mallorca.

Volem aprofitar per felicitar tots aquests clubs que, en el seu dia a dia, inculquen exercici, bons hàbits i superació esportiva a joves i infants. El Constància també en forma part, i ho demostra la seva iniciativa en els darrers anys per unificar el futbol base a Inca.
En aquest punt s’ha de fer una aposta per seguir millorant la qualitat esportiva. Això inclou la inversió que es realitza des de les institucions púbiques en les instal·lacions, de la qual el Consell és partícip. O també la promoció i difusió en valors esportius, en què tota la xarxa esportiva té una responsabilitat.

I sens dubte, també volem felicitar patrocinadors i col·laboradors que fan possible que l’àmbit esportiu es mogui en els bons nivells actuals. La responsabilitat social corporativa és cabdal en l’àmbit esportiu.

Pens sincerament que el futbol, així com la resta d’esports –tant federats com de promoció en edat escolar– són un complement educatiu essencial. De fet, arran del seu caràcter educatiu i el seu poder d’influència en la societat, poden esdevenir una magnífica eina de resolució de conflictes, de cohesió i de convivència social entre els més joves i contribuir a la construcció d’una societat més justa.

El respecte a àrbitres i a entrenadors i la condemna ferma a la violència són alguns dels punts a destacar en la base dels valors esportius. De fet, des del Consell movem diferents campanyes de sensibilització i posam a l’abast dels clubs i entitats esportives els recursos disponibles perquè els joves esportistes i les seves famílies juguin i gaudeixin en un ambient d'esportivitat tant dins com defora del terreny de joc. Hem de fomentar conductes sanes. El futbol base és l’essència de l’esport balear, i hem de cuidar-lo. El Constància ho ha fet durant un segle, i de ben segur que ho continuarà fent.