El historiador Gabriel Vives repasa en este monográfico titulado "Son Servera: 125 años de noticias" los principales acontecimientos que han ocurrido en el municipio de Mallorca y que han sido plasmados en las páginas de Ultima Hora.

La transformación de una sociedad rural dedicada a la agricultura hacia un nuevo modelo económico basado en el turismo y el desarrollo urbanístico, sobre todo en la zona costera; la llegada del tren, la construcción de la Església Nova y de las Escoles Velles, la huella dejada por personajes ilustres como el maestro Jaume Fornarios o el doctor Rafel Servera, o polémicas como la famosa piscina de Pedro J. Ramírez y la creación del Parc de Llevant son algunas de las noticias que han puesto a Son Servera en la actualidad informativa.

Todas ellas están recogidas en un cronograma, junto al análisis del historiador y la versión en PDF del suplemento "Son Servera: 125 años de noticias", que pueden descargar aquí.

Son Servera

Una ullada a la nostra història

La premsa escrita és una font fonamental per als historiadors de l’època contemporània, no només perquè la quantitat d’informació que ofereix és ingent, sinó també perquè fa referència a aspectes molt variats de la societat. La premsa, però, té un altre factor que la fa realment interessant: ens parla dels grans esdeveniments històrics però també de la història més propera, més local. Aquest recull de notícies dels 125 anys d’Ultima Hora ens recorda que Son Servera prengué part en els grans fets històrics del segle XX espanyol, com ara les eleccions de l’abril de 1931, la Guerra Civil o l’expansió de la indústria turística a partir de la dècada dels anys seixanta, però també reflecteix el dia a dia a través de les notícies sobre política municipal, festes, desastres naturals, assassinats o la construcció de noves infraestructures. Ara bé, com tota font històrica, la premsa no ha d’estar exempta d’una mirada crítica, atès que a vegades la informació que proporciona fa poc honor al que avui en dia anomenem ètica periodística, i en aquest recull en tenim algun exemple ben clar. No obstant, això també en ajuda a entendre i valorar com el periodisme ha evolucionat des dels seus inicis fins ara.

Son Servera

Son Servera, tot i ser un municipi jove i més aviat petit, ha conegut durant aquests cent vint-i-cinc anys una transformació notable: l’economia agrària ha deixat pas als hotels, la població ha conegut un creixement important i l’expansió urbanística ha modificat fortament el paisatge, especialment a les zones costaneres.

Aquest conjunt de notícies ens permet conèixer de primera mà el passat de Son Servera a través dels seus episodis més transcendents i que sens dubte han marcat l’evolució del poble i el tarannà dels seus habitants: la repressió durant la post-guerra, l’arribada del tren, la construcció dels edificis més emblemàtics com l’Església Nova o les Escoles Velles, les commemoracions de la pesta negra de 1820, les primeres eleccions democràtiques després de la dictadura franquista o el reconeixement del poble cap a personatges il·lustres com ara el mestre Jaume Fornaris o el doctor Rafel Servera Amer. Així mateix, algunes polèmiques viscudes durant les darreres dècades –la famosa piscina de Pedro J. Ramírez, la creació del Parc de Llevant o reclamacions com la del restabliment del tren que connectava Manacor i Artà– han posat Son Servera a la primera plana dels mitjans locals i nacionals.

La premsa ens facilita pegar una ullada a la nostra història, tot i que el passat sempre és una arma de doble fulla: ens recorda d’on venim i les grans coses que s’han aconseguit, però també ens fa retrobar amb episodis vergonyosos, alguns dels quals són més recents del que sovint ens agradaria admetre.

Son Servera
• Habitantes en 1877: 2.454 personas
• Habitantes actuales: 11.265 personas
• Residentes extranjeros en 1877: -
• Residentes extranjeros actuales: 2.375 personas
• Densidad en 2017: 264,77 hab/km²
• Superficie: 4.254,22 hectáreas
• Viviendas a mediados del siglo XIX: 660
• Viviendas familiares actuales: 6.308

• Cronología: Las principales noticias de Son Servera de los últimos 125 años