TW
3

Aquests articles meus són d’opinió. També són d’interpretació personal i privada. Amb això vull significar que no pertanyen a ningú més. El meu cos i la meva ànima són els dos instruments musicals que m’acompanyen en tot moment. Són més sensibles que les membranes d’un oboè acabat d’estrenar.

Dilluns passat, en aquest mateix diari, na Joana M. Escartín va publicar un article memorable. Llegiu-lo i rellegiu-lo, us farà millors persones. Detallava totes les prohibicions decretades per la flamant presidenta del Govern balear, na Margalida Prohens, en pocs dies de feina. Ni Primo Carnera va ser mai tan contundent com ella sobre el ring. Escartín la mig disculpava perquè Prohens viu sota la vigilància de Vox. Vigilància! Na Prohens no sap que és estar vigilada. Hauria d’haver fet la mili al CIR 14 dels anys seixanta per saber-ho! Na Prohens no està sota vigilància, està sota estupidesa. Com s’explica el seu odi per la seva cultura, per la seva llengua, per la seva llibertat política i pels seus drets humans fonamentals?

Jo he viscut no només sota vigilància civil, sinó també sota vigilància militar i, tapeu-vos les orelles si voleu: sota el terror de l’Estat! De l’Estat espanyol, of course. A mitjans dels anys seixanta, al CIR 14, vaig experimentar el pànic de bon de veres. Destinat a la sexta companyia, ‘La Sexta’ en deien com a paradigma de la més radical disciplina militar, comandada pel capità Marín i el teniente Rodríguez, on per allà on ells dos passaven no hi tornaven a créixer les cama-roges, vaig patir les humiliacions psicològiques, directes i indirectes, més bèsties que he passat a la meva vida. Psicològiques i físiques: em raparen el cap a zero, m’obligaren a menjar sopa amb arena i grava, em forçaren a fer guàrdies imaginàries de nit, de la una a les tres de la matinada. Per què es feien aquelles guàrdies nocturnes? No ho sé: per vigilar les cigales o els mostels que envoltaven el Castell de Bellver. Amb tot plegat vull dir que estic vacunat contra les vigilàncies apocalíptiques de Vox, Le Senne i Prohens.