TW
1

Advertesc que me pronunciaré sobre un tema espinós i no està en el meu ànim enutjar a ningú. Parlaré ras i curt. Si en el vostre casament, el mestre de cerimònies pronuncià «yo os declaro marido y mujer», ull viu, amigues. Oh, si sabessiu el vertader significat del «yo os declaro…» Algunes demanarieu la moviola. Sí, aquella màquina televisiva que permetia visionar una imatge repetides vegades.

Ara llançaré un projectil a la línea de flotació del matrimoni convencional. Marido deriva del llatí maritus. L’escurçaré: maritus vol dir macho. Ho poden cercar. Fa temps que prepar l’article; l’he ajornat mesos. Com a dona, això de macho m’esgarrifa. Marido i mujer no són equivalents! Però sí ho són home i dona, espòs i esposa, mascle i femella. Però marido i mujer, no ho són! Demanarien la moviola ara?

Com no pensava abaixar les armes, m’he il·lustrat amb profusió. Faltava la pota determinant. Respecte al sotmetiment de la dona, la fórmula marido y mujer s’ajusta escrupulosament a la concepció mil·lenària de l’Església católica. Per exemple, Sant Pau, encès defensor dels cristianisme, se dirigí així als efesis. Enardit, digué que «las mujeres sean sumisas a sus maridos. Al marido le cabe la autoridad porque la fuerza física sirve de apoyo a la delicadeza de su mujer. La mujer tiene que educar a los hijos e influenciar a toda la familia por su delicada sensibilidad de corazón, su dedicación, su benignidad, su cariño.» Propugna la família patriarcal i el matrimoni indisoluble. Això darrer, ho diu Sant Pau o el cardenal Antonio Cañizares? 2.000 anys després, l’Església catòlica no ha canviat. A l’Espanya franquista s’incrustà, en el cervell d’homes i dones, el discurs nacionalcatòlic que tans perjudicis ha causat. Màximes de la vida quotidana –‘La dona, a la cuina i a fregar’ i ‘Els infants són cosa de la dona’– o frases de la violència masclista –‘La maté porque era mía’ i ‘Vas pintada com una puta’– provenen de la Dictadura i encara perviuen. Feixisme i Església catòlica sempre anaren de la mà. Me dirigiré a les parelles heterosexuals, esper que m’entenguin. Dones i homes, aplicau modalitats igualitàries per unir les vostres vides i explorau com s’han de reformular les maneres de fer-ho.