Fallece Paquita Bosch, impulsora del movimiento escolta en Mallorca

| Palma, Mallorca |

Valorar:
preload
Paquita Bosch, en una imagen de archivo junto a los fundadores del Grup Blanquerna, Climent Garau (centro) y Josep Maria Magrinyà.

Paquita Bosch, en una imagen de archivo junto a los fundadores del Grup Blanquerna, Climent Garau (centro) y Josep Maria Magrinyà.

10-01-2017 | Pere Bota

La activista cultural Paquita Bosch i Capó, responsable de la introducción del movimiento escolta en Mallorca, ha muerto según ha confirmado la Obra Cultural Balear a través de un comunicado, en el que ha aprovechado para hacer llegar el pésame a todos sus familiares y seres queridos.

Bosch impulsó junto a su esposo Josep Maria Magrinyà la proliferación de grupos scout en la isla, entre los años 1965 y 1977.

Así, la OCB la ha definido como «una de las personas irrepetibles e imprescindibles del movimiento cultural en Mallorca durante la segunda mitad del siglo XX, por su compromiso inquebrantable con el país y por su labor incansable en favor de la lengua y cultura catalanas».

Además, en el año 1985, fundó junto a Climent Garau el Grup Blanquerna, destinado a promover el estudio y la reflexión de la realidad nacional mallorquina, y la formación de los jóvenes desde una perspectiva cristiana y de progreso.

Comentar

* Campos obligatorios
AnteriorSiguiente
Página 1 de 3

Palizas
Hace más de 2 años

Si una persona de habla castellana se emperrara en que lo correcto es escribirlo como en el siglo XIX le diríamos que no mareara más la perdiz y que se adaptara a la normativa de la Real Academia de la Lengua. En resumen, que se pusiera al día. Pues ya está dicho todo: los que os emperrais en que cualquier normativa anterior al odiado Fabra es la correcta, pues que os vaya bien. Pero no deis la paliza. También Fidel Castro decidió en su día escribir como le daba la gana, sin haches y sin acentos y con eses en lugar de zetas. ¿Ha prosperado? Pues no, porque es precisa yuna unidad en cualquier lengua. Pero en fin, seguid, seguid, aunque esta claro que vuestro "balealoescribocomomedalaganaysiquierolocambio" no tiene futuro.

Valoración:0menosmas

Tomeu de Palma
Hace más de 2 años

El meu condòl , especialment a la filla i gendre. El meu coneixement de la persona i la família ve de l'any 1966 a l'esglèsia de l'Encarnació. Bona gent descanssau en pau.

Valoración:3menosmas

Rafa Garrafa
Hace más de 2 años

Mi más sentido pésame para una persona que conocí personalmente y muy comprometida con el bien social.

Valoración:3menosmas

En Tomeu de Son Espárech
Hace más de 2 años

Si 'laborar incansablemente en favor de la lengua y de la cultura catalanas' com diuen es de s'OCB, no ês catalanisá, já me direu lo qu'ês. Totduna que vos desenmascaren já xerrau de ficá à sa gent à sa presó... Però aquest no ês es puesto de xerrá d'axò. Estimat Josep Miquel, si té lleggexes sa gramática d'En Febrer, à nês prefáci, com ell escriu, trobarás axò, 'Puès es clár qu'essent l'escriptúra un retráto d'el nóstro módo de parlar; si aquest es viciad, tambè surtirá viciáda la nóstra escriptúra' y més anvant, 'Perloque sería molt útil que l'estudi de la Llèngua Menorquína s'introduhís en las escólas de primèras lletras ahònt per lo regular no s'enseña'

Valoración:-2menosmas

manumenorca
Hace más de 2 años

.. la última frase el artículo es contradictoria... o perspectiva cristiana o progreso... las dos cosas se repelen, o una u otra.

Valoración:-5menosmas

Llorens
Hace más de 2 años

Respectem cuand se mò una persona, però tampoc ês una notici per possà a sa prensa balear, se tracte d'una obra catalana seguid per un petit grupo d'ambit politic amb idèas d'aquexa provinci española veinada.

Valoración:-3menosmas

José Luis
Hace más de 2 años

Josep Miquel:

¿Y Usted qué estudios tiene?

Valoración:0menosmas

No hi ha dret
Hace más de 2 años

Els que falten al respecte de les persones i fíns i tot quan es moren, si son un poc coneguts, també tendran un "bon epitafi", perquè molts els coneixem i sabem de la seva vida i miracles, quan els toqui a ells. No respecten a ningú ni en la mory, si no es tracta de gent de la seva mateixa corda. Record que va morir d'accident un jove de trenta i pocs anys, deixant infants petits i perquè era de MÉS per Mallorca, va ser gros el poc respecte i les animalades que van dir. El mateix que amb don Climent Garau, que les nores de condol, duien tres-cents i quatrecents negatius, dedprés de que els esborràssin.els seus comentaris esgarrifosos. I ho han fet a moltes altres persones bones i treballadores que tot el seu crim, va ser defensar la nostra llengua i la nostra cultura. No hi ha dret, si ho féssim noltros als seus, ens tancarien a la presó i en canvi noltros hem d'aguantar aquests feixistes descastats.

Valoración:1menosmas

Josep Miquel
Hace más de 2 años

Deixau fer, en que just sigui per caritat cristiana, els esparechs bullits que han quedat ben estantissos, efectivament els principis de l'escoltisme son ben clars. Una gran dona i si sempre a punt.

Valoración:3menosmas

Josep Miquel
Hace más de 2 años

Jajaja s'esparech està ben bullit, mirau que es diu de Antoni Febrer Cardona "Malgrat els successius canvis de sobirania de la Menorca del seu temps, tota la vida mantingué la fidelitat a la llengua catalana i l’afany de fer-ne un instrument vàlid de cultura per als seus contemporanis". Oh miracle del Senyor, parla de la llengua catalana, no pot esser, segons es pobre trabucat. Pel que fa als accents, cosa per la que s'interesa un comentarista es ben senzill d'explicar. Pels trabucats que parlen del Balear, algo inventat per no admetre la llengua catalana, contra totes les escoles, instituts i Universitats de tot el mon que parlan d'una llengua única amb moltes modalitats, la regla es barra lliure. A les primeres reunions dels quatre inventors es va deixar ben claret que el nom s'escrivia així Bàlêár. Au ido tres vocals tres accents diferents, la resta es mes senzilla escriu lo que sia ben igual que ho pronuncies. Estan ben trabucats, ara ja en treure referencies es cobreixen de gloria

Valoración:-2menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 3