user Feliz2021 | Hace más de 2 años

Resumen: Victoria aplastante en contra del catalanismo. Los números son explícitos y demuestran que una minoría nos IMPONE una lengua y una forma de actuar no habitual de los habitantes de estas islas con un poco de educación.

user Lluís | Hace más de 2 años

ManaaEs mallorquins, xerram, parlam, conversam... Deia sa meva padrina, ben mallorquina: "Xerren ses bugaderes, parlen ses persones". I que me perdonin ses bugaderes, que tanmateix ja no n'hi ha perque sa bugada la fan ses màquines. IB3 està en mans des polítics que governen a cada legislatura, siguin pancatalanistes o pancastellanistes, de dretes o d'esquerres, i es polítics que governen sempre fan majoria parlamentària gràcies an es vots des ciutadans. Sa gramàtica d'en Fabra no ès sa primera gramàtica catalana, n'hi ha moltes d'anteriors. Aquesta ès una de ses moltes mentides que sa propaganda franquista escampava per Palma fa quaranta anys, durant sa transició. No ès una mentida nova ni original. De totes ses gramàtiques antigues (mallorquines, menorquines, catalanes, valencianes), no n'has vista cap ni una ni pes forro, perque en realitat éts espanyolista i t'has encabotat a voler reprendre sa castellanització franquista (que tanmateix no arribarà). Sa nostra llengua ni t'importa ni t'interessa. Hauries de tenir sa decència de reconèixer-ho, en lloc de voler vendre figues per llanternes.

user Feliz2021 | Hace más de 2 años

Catoche, aprovecha ahora que dentro de poco no tendrás donde meterte.

user Manaa | Hace más de 2 años

Lo que es mallorquins volem. Es que sa respecti sa nostra llengo i sa nostra manera de xerra. Noltros no "parlam el catalá". Xerram es mallorqui o sa llengo balear. Ib3 no es nostra perque esta en mans de tots aquests politics pancatalanistas. Es mallorqui i ses gramaticas de sa llengua balear estan ben codificades i documentades molts d'anys abans de que en Pompeu Fabra codificás sa primera gramatica catalana. I aquestas gramaticas sin ses que sa tendrian que promoçiona i ensenyá a ses escolas i no es punyatero catalá. I ses llengos les crean es pobles i sa gent. I no es politics ni es filologs. En es carrer no sa xerra ni sa xerrará mai es catala. Seguiran xerrant mallorqui i ja es hora que IB3 sa doni conta de perque te tan baixa audiençia.

user CLCS | Hace más de 2 años

Pa lo que les queda en el convento se cagan dentro.

user Paco rambo | Hace más de 2 años

Que este personaje viva de la política,,,es para hacerselo mirar,,,quin chollo

user Lluís | Hace más de 2 años

guillemIdò jo trop que ès ben bo d'entendre per què hi ha aquest odi contra sa llengua des mallorquins, i s'explicació la dones tu mateix a sa part final des comentari: s'inèrcia de sa castellanització franquista, que quaranta anys de democràcia han frenat però no l'han revertida. Qui arriba de fora s'adaptarà si se veu obligat, de grat o per força, a adaptar-s'hi. Si no, aplicarà sa llei des mínim esforç. Si s'immensa majoria de mallorquins giren sa llengua per sistema davant qualsevol desconegut (inèrcia franquista), qui ve de fora no haurà de menester es mallorquí per res. Tenc parents, amics i coneguts d'origen castellanoparlant que just parlen mallorquí amb jo, perque som s'únic que parla en mallorquí amb ells. Amb naturalitat, amb cordialitat, sense prepotència però fora manies i prejudicis. He comprovat que sa meva presència a qualsevol reunió fa que s'ús des mallorquí se multipliqui de manera exponencial, fins a tal punt que queda en evidència es comportament absurd de la resta de mallorquins, que giren sa llengua davant castellanoparlants que parlen mallorquí amb jo. Dit clar i llampant: queda en evidència que la resta de mallorquins fan es colló. S'inèrcia de girar sa llengua serà bona de revertir si som conscients que ès conseqüència d'un prejudici inoculat i no d'un comportament racional, perque s'immensa majoria de castellanoparlants residents a Mallorca entenen es mallorquí. Una vegada superat mentalment es prejudici, ès un comportament ben bo de mantenir: arriba un moment que ni tan sols éts conscient de quina llengua parla s'interlocutor, perque sa conversa flueix sense cap problema. Com més siguem es mallorquins que mantenim sa llengua viva en qualsevol situació, hi haurà més entorns familiars, laborals i socials on n'augmentarà s'us de manera exponencial; i de cada vegada serem més visibles fins que farem quòrum i arribarà un moment que es mallorquí tornarà esser sa llengua de referència a Mallorca com ho ha estat durant segles. Ès evident que tot seria més bo de fer amb una política lingüística que acompanyàs es comportament des mallorquins activistes, però sa falta d'aquesta política lingüística no ha d'esser una excusa per deixar de fer allò que podem fer individualment sense gaire esforç. I com més serem, més riurem!

user Rebels | Hace más de 2 años

No queremos entender que si es necesaria la imposición es que resulta anacrónico. Como cuando la UE quería que el idioma oficial fuera el francés. Patetico. Siga los índices de audiencia de IB3 o de la ya moribunda RTVE …

jota jota jota jota jota jota | Hace más de 2 años

con DESINTONIZAR los canales de tu tv ya basta ,refran español Muerto el perro acabada la rabia. Si esos canales separatistas no los ve nadie en Mallorca y cuestas una millonada de nuestros Impuestos, aparte de ser un chiringuito de enchufados inutiles.

user guillem | Hace más de 2 años

Es molt mal d'entendre l'odi existent contra la llengua pròpia de les Illes Balears per part de gent de parla castellana que hi viu. El primer que ha de fer una persona que arriba a una altre comunitat, es adaptar-se i respectar la seva història, les seves costums, la seva llengua i la seva cultura. Que en temps de la Dictadura Franquista l’únic idioma legal de l’administració pública i de les escoles fos el castellà, no dona dret a exigir que ara en democràcia ho continuï essent.