user Enric | Hace más de 12 años

Margo..parlan de variants i sa forma de conserver-los..amb quina llengo aprenen ets andulusos ..??? amb castellà..i no perden sa seva variant..i tots ets hispanos..?? aprenen tots amb la mateixa gramatica castellana que noltros..i mira que parlen ben diferent que a Espanya..els australians,canadencs,norteamericans, Neozelandesos..tots aprenen es mateix inglés..i no parlen igual que es britanics..i conserven ses seves variants bastant diferentes unes d'altres..lo que et vuolia dir és que per conservar ses nostres variants primer em d'aprendre sa llengo mare..que en penses de lo que vol fer en Bauzà..?? ( manco sia Bauça, ell vol ser Bauzà..en castellà..)

user Enric | Hace más de 12 años

Margo..una cosa es xerrar es mallorqui tal com és parla a Mallorca i s'altre és negar s'esencia de sa nostre llengo..puc escriure tal com vulguis..o en català normalitzat o en sa variant mallorquina..i jo no menyspreo res ..peró tu ets una persona que em pareix inteligent i saps bé que per aprende qualsevol llengo has de menester una gramatica i emprear una sintaxis..per descontat que defens sa nostre variant...peró aquesta variant no és exclusiva de Ses Illes..supos que saps qué s'article salat que és un dels nostres signes..també l'utilitzan a Girona..que es noltros també a Tarragona..granera és utilitzat tambe a Tarragona..i tants ...jo estim molt Mallora..tenc fills i nets que ho son..peró si no unifiques sa forma d'aprendre una llengo..com ho vols fer si no aprens avans el català normalitzat..Diguem amb quina gramatica vols que s'enseny es mallorqui..??..n'estic ben segur que has vist que totes aquestes expresions tan nostres son a qualsevol diccionari català..com es que va reunir M.A.Alcover i en Borge Moll..en fi..lo que em sap greu és que a sa nostre terra estam mes en contra dels catalans que dels que realment ens volen dividir..manipulant s'historia..si parlesim veuries que xarro com un mallorqui..manco també xarro en català perqué crec que és sa nsotre llengo mare..naturalment sa nostra variant no la tenim que perdre mai..cossa que si no fem un gran esforç entre noltros , ..pasarà..

user Margo | Hace más de 12 años

Enric: serás nascut a Mallorca, no ho dubt, però ben poc ho demostres tal com escrius, segur te sents ben català, perdonem si estic equivocada, si tan mallorquí ets no haurias de menysprear sa teva modalitat llingüistica, sa que s'ha xerrat de sempre a Mallorca, sa de ses nostres padrines y padrins, sa que intenten fer desaparèixer gracies a tanta normalització (a tu ja t'ha afectat, per com t'expreses), fas servir es verb "parlar" i no xerrar, "soc" i no "som", "vosaltres" i no "voltros", menys" i no "manco". Tant vos costa respectar sa nostra modalitat?, es nostro article salat?, ses nostres paraules?, ses nostres expressions? Tot això por arribar a desapareixer, donau-li temps, però no es sa llengua castellana s'unic perill per es mallorquí, sa nostra modalitat está greument amenaçada per sa normalitzacio que se dur a terme, crec que es que som mallorquins o es que se senten de veres mallorquins no hauríem de conserti-ho.

user Enric | Hace más de 12 años

Jordi..és ben trist que es teu arguments per no estar d'acord sia ARRUIX.¡Si ho dius per mi..veuras que enlloc he parlat ni de ser catalans ni de banderes..he parlat d'una cossa molt mes important com és la llengüa comù..Soc nascut a Mallorca i segur que els meus avant pasats com molt de vosaltres son catalans..peró JO SOC MALLORQUI i dic arruix a tothom que no vulgui a ses nostres coses tant o més que tu..

user Enric | Hace más de 12 años

Jordi..és ben trist que es teu arguments per no estar d'acord sia ARRUIX.¡Si ho dius per mi..veuras que enlloc he parlat ni de ser catalans ni de banderes..he parlat d'una cossa molt mes important com és la llengüa comù..Soc nascut a Mallorca i segur que els meus avant pasats com molt de vosaltres son catalans..peró JO SOC MALLORQUI i dic arruix a tothom que no vulgui a ses nostres coses tant o més que tu..

user Enric | Hace más de 12 años

Vos contest a tots els que m'haveu comentat..em sé tota l'historia dels Comptats Aragonesos, dels comptats catalans, del Regne de Mallorca, i ho he fet per molts llocs i no sols per llibres catalans..bé, no hi ha espai abastament aci per dir tot lo que voldria..peró si que vos puc dir ses consecuencies de moltes cosses...el resultat és que avui a Aragò ja no se parla la fabla, tothom parla castellà, a Valencia cada dia hi ha menys gent que parla valencià, i pes camí que voltros voleu anar , a Mallorca ens pasarà el mateix..a més defensar l'unitat de una llengüa no ens fà ni de més ni de menys..si no mirau els nortamericans,australians o canadencs..tots parlen la mateixa llengua..l'anglés..dividin la nostre llengüa no ens fara més mallorquins que catalans..ens farà més castellans..si és això lo que voleu..i si no, mirau en Bauzà..que és diu mallorqui i quasi sempre s'expresa en castellà..bé..cadascu és ben lliurfa de pensar el que vulgui..

user Jordi | Hace más de 12 años

Si es que nos canvian s´objecta, a veure si vos enterau, a ca nostra no volem senyeres catalanes discutiguent amb sa nostra gent que du senyeres mallorquines a balears, no volem castellets, si canviarem sa nostra peculiá manera de xerrá, no el va fé en Franco no el conseguireu voltros. ARRUIX!.

user Scorpio | Hace más de 12 años

Enric, no se avon has apres histori, probablement d´un llibre fet a catalunya, serca a un diccionari espanyol o a internet "idioma romance" i te dirá que també se diu "neolatín" i se xerraba a tot es mediterrani europeu, si tu l´hi vols di catalá, jo l´hi vui di mallorquí, es valencians valenciá i es menorquíns menorquí, etc. pero no es una llengo feta a catalunya.

user Margo | Hace más de 12 años

El Regne d'Aragó no va ser fundat per el Compte Ramon Berenguer, sino molt abans, s'estableix sa data de fundació l'any 1035 quan s'uneixen els comtats d'Aragó, Sobrarb i Ribagorça i el seu Rey va ser en Ramiro I. Sa CORONA d'Aragó, que no es lo mateix, sorgeix de s'unió dinastica de s'hereva del Regne d'Aragó, na Petronella filla del Rey Ramir II d'Aragó, i el compte de de Barcelona Ramóm Berenguer IV. Es fill comú, Alfons el Cast, va ser el primer que, al mateix temps, fou Rey d'Aragó (per part de mare) i compte de Barcelona (per part de pare).

user Enric | Hace más de 12 años

Jordi..abans de parlar , millor aprens lo que dius..Catalunya no va ser mai un comptat de l'Aragò..ni el català és un dialecta de cap llengüa romance..la llengüa que encara és parla i per desgracia molt poc a l'Aragó és diu fabla i aixó és debut a la politica linguistica de dividir del castellá i que si seguim per aquest mateix cami, passarà amb el mallorqui...i per si no ho sabies, el Regne da l'Aragó va ser fundat per el Compte Ramon Berenguer, fruit de l'unió dels comptats catalàns amb el petit regne d'Aragó..estudia una mica abans de dir res..