user Fernando | Hace más de 13 años

Cesc, me parece totalmente una vergüenza mezclar el deporte con ideas política-lingüísticas, me parece que hay gente que no sabe respetar a los demás si habla o no catalán o español, dejaros ya de tanto nacionalismo catalán. Rafael enhorabuena por ser como eres y de realizar un proyecto tan importante y bonito para Mallorca y España.

user cesc | Hace más de 13 años

Hi ha, però, altres consideracions a fer sobre aquesta qüestió. La primera és que el comportament absolutista de Nadal dóna l'exacta mesura de la seva baixa qualitat humana. Què hi fa un esportista d'ideals totalitaris en el marc d'un suposat esperit olímpic? Què hi fa un individu com ell, capaç de menysprear la seva pròpia llengua, en una trobada d'hipotètica germanor internacional? Doncs fa el que ha anat a fer: fer-se perdonar els orígens exhibint el seu autoodi. Fixem-nos que Nadal no en té prou de negar-se a parlar en català, tampoc no tolera que ningú el parli davant seu.

user cesc3 | Hace más de 13 años

No és pas per culpa de Brussel·les que el català no és llengua de ple dret a la Unió Europea, sinó per culpa del Partit Socialista espanyol, que li nega rang oficial a Espanya amb la intenció que, d'acord amb la normativa, no pugui gaudir del mateix estatus que la resta de llengües dels països membres. I és pel rebuig a la llengua catalana d'aquest mateix partit i del Partit Popular que el seu ús està prohibit al Congrés espanyol i que és esquarterada en les traduccions al Senat en forma de català i valencià. Davant d'aquest estat de coses, adquireixen un valor extraordinari les actituds individuals de persones com el mequinensà Raül Agné, l'esmentat entrenador del Girona. En veure agredida la seva llengua, Agné va suspendre la roda de premsa, es va aixecar i va marxar. Va ser un acte de dignitat contra el racisme, contra la xenofòbia i contra la ignorància. Una lliçó d'humanitat.

user cesc2 | Hace más de 13 años

La llista de casos protagonitzats per catalanoparlants que, ja sigui a Catalunya, al País Valencià, a les Illes o a Fraga, han estat discriminats, insultats o humiliats per parlar la seva llengua al seu país és infinita i gairebé sempre –remarquem-ho: gairebé sempre– acaben amb la impunitat absoluta de l'agressor. Un agressor de perfil transversal, pel que fa a classe social i a àmbit professional, que reacciona amb rebuig immediat en la mateixa mesura que ho fa tothom quan té a prop una bèstia que li repèl. Hom dirà que no tots els espanyols són catalanofòbics, i és cert. Naturalment que sí. Però el silenci dels que no ho són legitima les agressions dels que sí que ho són. I això és possible perquè la conducta anòmala de què parlem és majoritària. Si no ho fos, si fos minoritària, el racista quedaria de seguida en evidència i el càstig que rebria seria exemplar. Però no hi ha ni un sol polític espanyol, cap ni un, que defensi la llengua catalana des de Madrid. No n'hi ha cap, perquè la catalanofòbia és un tret no confessat de la identitat espanyola que té segles d'història i que es manifesta en totes les èpoques i en tots els règims polítics. Espanya, per tant, diguem-ho clar, és un país catalanofòbic on les agressions a la llengua catalana queden impunes perquè els qui l'haurien de protegir, és a dir, l'Estat i el govern, també la discriminen des de les institucions.

user cesc1 | Hace más de 13 años

La situació viscuda dies enrere per l'entrenador del Girona, Raül Agné, per respondre en català en la roda de premsa del partit disputat amb l'Osca, és molt semblant a les viscudes per Tommy Robredo a Pequín o per Gerard Piqué a Salamanca. Recordem que Robredo no va poder respondre en català perquè Rafa Nadal, tennista de professió i espanyolista per vocació, va retreure a un periodista que li fes preguntes en aquesta llengua en lloc de fer-ho en espanyol. I Piqué va ser interromput per Sergio Ramos, futbolista de professió i talòs per configuració, quan un reporter de TV3 s'hi va adreçar en català. Es tracta de comportaments catalanofòbics, genuïnament espanyols, que es manifesten en tota mena de situacions i que provoquen, com en el cas de Nadal, exhibicions d'autoodi català. I és que quan una societat es reafirma per mitjà de l'odi a un altre poble, fins al punt que aquest odi esdevé l'element vital de la seva cohesió nacional, és evident que pateix una aversió obsessiva de caràcter patològic contra la qual no hi ha millor antídot que la distància. Sobretot si el fòbic, com és el cas d'Espanya, no preveu cap altre desenllaç que la desaparició de l'objecte de la seva aversió, que és Catalunya.

user cesc | Hace más de 13 años

Rafa, estic d'acord amb tú, és una història bastant ridícula,tant ridícula com real i no la he montada jo,va ser en Nadal.Em sembla mot bé que se senti el que vulgui,com si es vol sentir xinès, Per això, quan va entrar a la sala de premsa de la capital xinesa, va exigir que les preguntes fossin en espanyol o en anglès(Mallorquí no s'en deu sentir gaire) i es va enfurismar quan un reporter va adreçar una pregunta en català al tennista d'Hostalric Tommy Robredo.(qui es pot enfurismar quan sent sa propia llengua en un país llunyià i que la pot sentir tot el món? i de pas a espanya també aniría bé que sabesin que a Mallorca es xerra català) "D'entrada, el manacorí hauria d'haver guardat silenci, perquè la pregunta no anava adreçada a ell, sinó a Robredo. Era aquest qui havia de prendre la decisió que li semblés més convenient, no Nadal. [...] Per tant, la seva intervenció va ser, com a mínim, una impertinència, imposant el seu activisme lingüístic espanyolista a la resta d'esportistes que es trobaven a la mateixa taula. Si a Pequín, Rafael Nadal s'avergonyeix d'utilitzar la llengua propia, és molt lliure de fer-ho, però no hauria d'imposar el seu criteri a altres companys".Precisament perquè els jocs olimpics són una competició internacional,fora el lloc ideal perquè el món conegués que existeix una llengua catalana que compartim uns deu milions de persones;llavors em creuría que se sent mallorquí,però,per a Nadal,a diferència de Pau Casals, el català no deu ser una llengua per anar pel món,per açò es passa al castellà.

user georgiajordi | Hace más de 13 años

Para el lastimoso XESC, solamente aconsejarte para bien tuyo y de los que te rodean que acudas al psicologo y sicologo, ya que está claro que estás totalmente enfermo.Que te mejores que falta te hace.

user cata | Hace más de 13 años

cesc estas ben atropallat. Endevant Rafa

user el zorro | Hace más de 13 años

CESC ,NO TE PREUCUPES , QUEDA SITIO,SOIS POCOS, Y HAY PLAZAS, EN EL (BARCO DE REJILLA) POR CIERTO SE LLAMA (CATALONIA)NADAL, ERES EL ORGULLO, DE ESTAS ISLAS, NO CAMBIES (A TI NO TE HAN PODIDO COMPRAR)

user jhavi | Hace más de 13 años

Que mala cara hace el muchacho.Se ve que todo esto le viene grande aunque para un estudiante de integracion no esta nada mal.Mejor que se dedique a jugar mientras pueda.