user Occità | Hace 8 meses

LluísEs autèntics mallorquins no venuts als colonitzadors venuts a CataluÑa, existirem i lluitarem fins que es catalans aprenguin a respetar sa nostra cultura i dialecte, i no vàgin de supremecistes, adoctrinadors i tuteladors, i demanin perdó per tot es mal fet a Mallorca durant tota sa història. Es mallorquins amb familiars com es catalans no necessitam enemigs, ja que si no anam vius, aviat serem les illes catalanes i Palma de Catalunya, ja han començat per llevar Palma de Mallorca e inventar uns falsos païssos catalans. Jo, sa MES gran impossició i MES perillosa que veig per es nostre dialecte mallorquí i sa nostra cultura es s'impossició històrica catalana, ni en Franco va fe tant de mal al nostre dialecte i a sa nostra cultura. Vergonya cavallers, vergonya.

user Occità | Hace 8 meses

LluísTots es teus comentaris en aquest fòrum sempre duen odi, espanyolofòbia, ràbia, mala fe i mala llet. Sa llengua castellana i tot l'espanyol te genera una rábia i un odi fora mida. Els catalanistes odiau a tota Espanya i a tot el que és espanyol. Tu has de ser dels fatxes nazionalistes catalanistes MONOlingües tencats rancis retrógrads, paletos i CATetos cavernícoles provincians, que cremen banderes espanyoles i fotos del rei tot el dia, i aplaudeixes gent fatxa que escriu llibres fatxes dient que els espanyols tenen es crani més petit que els catalans i són unes bèsties tarades, i que canten cançons fetxistes que desitjen sa mort dels que no pensen com ells, i jutges a sa gent per s'idioma que xerren, creant odi i divisió en sa nostra societat. En canvi, calles com un mort davant sa catalanització progressiva des mallorquí, es dialecte que no vols preservar davant es dialecte català extern invassor, que té una incidència majúscula damunt es xerrar des mallorquins. Vergonya cavallers, vergonya.

user Lluís | Hace 8 meses

OccitàDurant es franquisme no tothom va poder mantenir es nostro dialecte. D'una banda, certes famílies "fines" de Palma varen castellanitzar es fills pensant que els feien un favor, i segurament no anaven errades perque es castellà era sa llengua oficial (avalada per s'Estat) i es mallorquí un simple dialecte casolà (ignorat per s'Estat o fins i tot perseguit si sortia de s'àmbit casolà i folklòric). D'altra banda, es mallorquí se va castellanitzar molt, sobretot a Palma: paraules com "pollo", "servilletes", "lavadora", "sin embargo"... són producte de sa castellanització franquista. A damunt, entre ses generacions joves de Palma i es municipis que l'enrevolten (Marratxí, Santa Maria), per primera vegada es mallorquí va sofrir una forta castellanització fonètica, que el va convertir en "mayorcano": mallorquins acastellanats que diuen "cabai" per "cavall", "yobe" per "jove", "Yui" per "Llull"... Es mallorquins mai havien parlat així, però avui en dia aquest "mayorcano" ha fet forat a Palma entre sa poca part des jovent que encara no s'ha castellanitzat del tot. Ès ben trist i llamentable. Cap ni un d'aquests fets que he anomenat té cap relació amb es català barceloní. Tots són conseqüència de s'imposició des castellà, que en certs casos ha suplantat es mallorquí i en d'altres l'ha deteriorat. Per tant, s'influència des català barceloní (que pareix sa teva única preocupació i obsessió) ès ínfima comparada amb sa destrossa que ha fet i continua fent es castellà. Conclusió: es teu discurs ès una estafa. Exageres sa poca influència que té s'estàndar barceloní damunt es mallorquí i calles com un mort damunt sa destrossa que continua fent es castellà. Menteixes i ho saps. Ho fas per interessos estrictament polítics i per pura catalanofòbia, perque realment es mallorquí t'importa un rave i s'occità ben igual. Pura comèdia i una estafa descomunal!

user Occità | Hace 8 meses

LluísDurant 40 anys de un gran abandonament del nostre dialecte mallorquí per part del franquisme, vàrem conseguir mantenir es nostre preciós dialecte, però ara duim 40 anys MES d’intent de sustitució del nostre dialecte per un altre dialecte català del Occità, i crec que el que no va aconseguir en Franco, heu conseguiràn ses noves forces d’ocupació del català CATeto, provincià, ranci, monolingüe invassor dels verds adoctrinadors venuts catalanistes corruptes dels 3% del rei Jordi I Pujol, eliminiràn es nostre precios dialecte mallorquí, que és es seu principal objectiu, juntament amb eliminar es nostre bilingüisme. Nosaltres ja tenim es nostre dialecte, i el volem mantenir, basta ja de falses històries i falsos adoctrinaments i tuteles. No ens callaràn, volem mantenir es nostre dialecte, sa nostra cultura i ses nostres costums i que siguin respectats com es que MES. Salut i força en es canut, i es que nos vulgui mal que rebenti. Visca Mallorca i es mallorquins, fora ses tuteles catalanistes, es venuts, felons, tencats, CATetos provincians, renagats, supremecistes, i frustats tocacoions. Vergonya cavallers, vergonya.

user Via Fora ! | Hace 8 meses

Visca sa nostra llengua, el CATALÀ , i visca els Països Catalans !!! \\*//

user Jan Ferragut | Hace 8 meses

Pablón de anunciosLa imposició del català a les illes és un conflicte superat? En quin món vius Pablito?

user Jan Ferragut | Hace 8 meses

LluísQui t'ha dit que vull que reneguin del mallorqui? Tu si que ets un renegat i em pregunto perquè no fots el camp i marxes a Catalunya.

user CarlesdeMuro | Hace 8 meses

LluísMucha gente aquí defendiendo el monopolio del mallorquín, tienen un horizonte limitado de mallorca….pienso hay que tener libertad de lenguaje….no es razonable que un grupo minoritario impone UNA lengua a los outros…

user Lluís | Hace 8 meses

Jan FerragutNo t'agrada que es mallorquins reneguin sa llengua i se sotmetin "a l'imperialisme català". En canvi, t'encanta que reneguin sa llengua i abracin es nacionalisme espanyol i sa castellanització. Quines coses! 🤣

user Lluís | Hace 8 meses

CarlesdeMuroDe sa mateixa manera que sa dictadura franquista va imposar sa castellanització, en democràcia l'hem frenada i la podem revertir. No ho dubtis!