user Lluís | Hace un año

OccitàSa pluralitat lingüística a Itàlia i França ès pràcticament morta i enterrada no per mor de sa república, sinó per mor de s'alfabetització secular de sa població en una sola llengua, ignorant i suplantant la resta. Sa pluralitat lingüística a Espanya ha subsistit no per mor de sa monarquia borbònica, sinó per mor de s'incapacitat secular de s'Estat d'alfabetitzar massivament sa població, i per tant d'imposar una sola llengua ignorant i suplantant la resta. A Espanya, s'escolarizació massiva de sa població va arribar ben entrat es segle XX, en ple franquisme, i va imitar es model monolingüe italià i francès, però havia fet massa tard i només va durar quaranta anys: arribada sa democràcia, aquell monolingüisme castellà des franquisme quedà derogat per sa Constitució, que va reconèixer sa pluralitat lingüística i s'oficialitat de ses altres llengües, però conservant encara es supremacisme castellà com a única llengua oficial de s'Estat. De llavors ençà, es procés de castellanització s'ha anat frenant, però encara l'hem de revertir reformant sa legislació a fi d'establir un plurilingüisme igualitari: totes ses llengües espanyoles han d'esser oficials de s'Estat i es supremacisme castellà ha d'esser derogat del tot, no just a mitges, i aquesta derogació ha d'esser de dret i de fet, en teoria i en la pràctica.

user Occità | Hace un año

A l'ÈspaÑa borbònica ses cultures, dialectes i llengües minoritàries han subsistit a dia d'avui i estàn sempre protegides i promocionades per llei, mentres que a ses repúbliques de Itàlia i França, ses llengües, dialectes i cultures minoritàries com l'occitana, alsaciana catalanes, vasques, corsas, genoveses, venecianes, napolitanes, etc.. estàn totalment prohibides, mortes i enterrades, per bèsties tarades republicanes. Vergonya cavallers, vergonya.

Can Capas Can Capas | Hace un año

Això de En Joanet de Consell no té remei. Domés llegir el seu darrer paràgraf dona qui pensar.

user curolla | Hace un año

El castellano finalmente desaparecerá como lengua vehicular de la ley educativa balear, que se aprobará el martes en el Parlament. Los partidos del Pacte, presionados por Més per Mallorca y Més per Menorca, han negociado in extremis la modificación del texto después de saber que el Partido Popular votaría en contra de varios de los artículos que constituyen el modelo lingüístico de la normativa. Concretamente, se suprimen los apartados c) y d) del artículo 133.1 de la ley, que hacen referencia a la vehicularidad de las lenguas cooficiales (castellano y catalán) en la enseñanza de Baleares. Noticia del 21/02/2022 en el periódico Ultima Hora. Miserables! Pensara mas de uno!

user Lluís | Hace un año

Guiem BassaQui feis befa i escarni des mallorquí sou es nacionalistes espanyols, llançant-lo contra es català just per fer espanyolisme contra es mallorquí. Ès pura befa i escarni reivindicar-lo sempre i no usar-lo mai, com feis sempre seguit en aquest fòrum. No teniu gens ni mica de credibilitat, però continuau fort i no et moguis amb sa comèdia i sa pantomima, pensant que sempre hi haurà qualque mallorquí despistat que escoltarà es sermó. Anau ben errats de comptes! Dius que sa teva neta va a una escola catòlica concertada. Quin ideari educatiu té aquesta escola? Té un ideari nacionalista català? Me tem que deu esser al contrari: molt probablement té un ideari espanyolista i de dretes i ensenyen català per obligació legal, no per devoció. A posta ni s'han molestat a triar un llibre de text adaptat a ses Illes Balears. Per tant, sa culpa ès de s'escola, no des llibre ni de cap confabulació catalanista. Si en lloc d'ensenyar sa nostra llengua per obligació ho fessen per devoció, amb professors que la valorin com a element essencial de sa cultura nostra, segur que tendrien en compte ets elements culturals mallorquins i ses modalitats lingüístiques pròpies. Triar una escola espanyolista i de dretes (com pareix que ha estat es cas) no ès sa manera més aconsellable d'aprendre sa llengua i cultura des mallorquins.

user curolla | Hace un año

Quien le impide hablar en catalan????? Por si le sirve de algo, y se toma la molestia de leerla, existe la Ley 7/1986 de normalización lingüística en las Islas Baleares. Por ley tiene el derecho de dirigirse oralmente y por escrito en lengua catalana a cualquier organismo de la Administración, tanto del Estado como autonómica. Otra cosa, es que se victimice para manipular las emociones del que lea su articulo.

user ¡Qué pena! | Hace un año

La alegría de ser catalán para que vuestra independencia durase 15 segundos.

user palmesano | Hace un año

Usted puede sentir que es de donde sea , como los de Bilbao que nacen donde quieren , pero el inculto es usted o un mentiroso de cuidado , y su fantasía "els Països Catalans" esto que jamás ha existido como tal denominación territorial y otra la cultura de ses Illes Balears es sa nostra cultura molt mes antigue i rica que se catalana i voste no es ningu per xerra en general de se cultura balear o voler imposar en mentides el seu ideari politíc , y si no abra un libro de historia o geografía y estudie desde el siglo XIII al XVIII y busque en cartografía que no encontrara ni Cataluña como territorio definido , ya no le digo lo del los Països, porque esto nunca ha figurado en ningún sitio mas que en su imaginación y de quienes piensan como usted y cada uno es libre de pensar lo que quiera pero no se inventen películas o tergiversen y reinventen la historia que con ello si que no solo burlan la cultura autentica de las islas es que la quieren hacer desaparecer y continuar con su obra de ciencia ficción que le repito es solo eso .........

Angelcaído Angelcaído | Hace un año

Hay que ver la capacidad que tenemos de soportar tanta alegría.

Som i Serem Som i Serem | Hace un año

És un orgull que la nostra cultura hagi sobreviscut a tants d'atacs colonialistes