user En Figuera | Hace más de 8 años

Ja em disculpareu però a es post 1/4 he comès un error d'això que se diu "de bulto" quan parlava d'altres territoris que varen formar part de sa Corona d'Aragó. M'he referit a Còrsega quan havia de dir Sardenya. No sé en què estaria pensant (en bolets pot ser).

user Hola Y Adios | Hace más de 8 años

Hola Y adios.......

user En Figuera | Hace más de 8 años

4/4 En ple S.XX i malgrat 2 dictadures continuen amb major o menor intensitat ses reinvindicacions nacionals des "altres" Pobles de s'estat, i no és fins sa mort des dictador franco i sa constitució de 1978 (prou ambígua, quan parla de "nacionalitats i regions") que s'obri sa porta a es reconeixement plurinacional de s'estat espaÑol i a sa descentralització. Es "café para todos", una interpretació centralista i restrictiva d'aquesta constitució i s'absoluta falta de sensibilitat per part de sa major part de s'esquerra espaÑola i -evidentment- de sa dreta, hereva des franquisme, respecte a aquest reconeixement PLURiNACIONAL, PLURICULTURAL i PLURILINGÜÍSTIC de s'estat, més es atacs de madriZ a ses autonomies i es intents re-centralitzadors des darrers anys, han fet créixer enormement, ja no es sentiment Nacional, sinó ses ganes d'abandonar per sempre una estructura administrativa (s'estat espaÑol) que no ens respecta ni ens estima gens.

user En Figuera | Hace más de 8 años

3/4 No és fins a sa redacció de sa constitució de 1812 on queda incorporat es terme "espaÑa" i "nación espaÑola", amb s'oposició de tots es representants Gallecs, Bascos i Catalans que volien una constitució més "oberta" i es reconeixement PLURINACIONAL i PLURILINGÜÍSTIC de s'estat ...però sa inèrcia de casi 100 anys de centralisme madriZleny ho va impedir. És a aquest mateix S.XIX (curiosament, després d'aquesta 'constitució') quan surt sa "Renaixença", primer cultural i Lingüística i d'aquí "Nacional" des antics Estats de sa Corona d'Aragó (curiosament també, front a un període cultural castellanitzat denominat "Decadència").

user En Figuera | Hace más de 8 años

2/4 Es casament(1469)de Ferran d'Aragó i Isabel de Castella(GRAN paradigme"vostre"de sa"unitat"d'espaÑa)només significa(una altra vegada)una unió DINÀSTICA de ses famílies reals d'Aragó i Castella(sa Casa Real des Comtes de Barcelona s'havia quedat sense hereu l'any 1410).Com amb sa Corona d'Aragó,se mantenien ses respectives ESTRUCTURES POLÍTIQUES i INSTITUCIONS PRÒPIES i,lògicament,es sentiment nacional de cada Poble.No és fins a sa Guerra de Successió(1701/13)("follón" entre famílies reals)i s'arribada des "bourbons",amb sa caiguda de València(1707),Barcelona(1714)i Mallorca(1715)que s'anulen TOTES aquelles INSTITUCIONS PRÒPIES amb més de 500 anys d'antiguetat i que s'IMPOSA sa "uniformització" i es centralisme de madriZ,comença un tracte "colonial" i "espoliador" de territoris ocupats considerats com a"CONQUISTADOS POR LAS ARMAS"(SIC)i sa substitució Cultural i Lingüística i sa IMPOSICIÓ de s'idioma castellà a tots es territoris allà on no era propi.

user En Figuera | Hace más de 8 años

1/4 Començant per sa Corona d'Aragó (a partir de 1162), que no era més que sa UNIÓ DINÀSTICA (de FAMÍLIES) de ses cases reals d'Aragó i de Barcelona. Ses unions "dinàstiques" MAI han implicat sa unificació de "POBLES" o "NACIONS". Es conjunt de territoris estava baix sa jurisdicció des Rei d'Aragó, que passava a ser també Comte de Barcelona (de manera similar que s'estat espaÑol va passar a estar baix sa jurisdicció de Brusel.les des de sa incorporació a sa UE, i no per això som nacionals-europeus). Amb es pas des temps i amb sa incorporació d'altres territoris (País Valencià, Mallorca, Còrsega i d'altres) sa seva estructura política va passar a ser una FEDERACIÓ D'ESTATS, RESPECTANT ses SINGULARITATS de cada territori. Això vol dir que cada "ESTAT" conservava ses seves INSTITUCIONS PRÒPIES (CORTS, GENERALITATS i CONSTITUCIONS), ergo, baix jurisdicció d'un rei però INDEPENDENTS.

user En Figuera | Hace más de 8 años

@Al.lucinògen (xampinyó) Jo ja no sé si es xampinyons al.lucinògens els prens per combatre alguna malaltia o te'ls varen començar a donar quan t'ensenyaven "història". Tu t'has quedat -i t'has cregut- en que "espaÑa" existeix des des reis catòlics ...i no en tens ni idea. Intentaré usar un llenguatge senzill i planer per compensar sa teva -més que demostrada- limitada capacitat de comprensió

user joaquim de badalona | Hace más de 8 años

alucinado que no sabes nada. repasa la historia. y tanto que catalunya fué independiente. estamos en españa por una derrota militar en 1714. somos una nación sin estado.

user alucinado | Hace más de 8 años

@joaquim de badalona, vamos a ver, ni idea de historia teneis los catalanistas, Cataluña, de la que se las primeras noticias datan del siglo XIII no ha sido nunca un pais, ni estado, ni reino, ni nada que pueda hacer pensar que ha sido independiente alguna vez,

user joaquim de badalona | Hace más de 8 años

si españa es el pais més antic d´europa es que deuen comptar els temps dels ibers. alguns no saben història. el primer president de la generalitat de catalunya els de l´any 1300. o sigui per allà el segle 13 o 14. espanya va neixer de castilla. hi ha molta ignorància a españa, per aixó va com va. no n´aprenen. la democràcia els hi ve gran. i el pitjor del cas es que no volen canviar. españa, pa chula yo.