user Lluís | Hace más de 2 años

SiurelletS'opinió majoritària des ciutadans de ses Illes Balears respecte de sa llengua pròpia queda clara si tenim en compte que, cada vegada que hi ha eleccions, sistemàticament treuen majoria absolutíssima es partits defensors de sa política lingüística vigent, mentres que es partits nacionalistes espanyols que mos volen castellanitzar queden marginats. Ara mateix, es partits que fan costat a sa legislació vigent en matèria de llengua sumen 51 diputats en es Parlament balear, mentres que es partits nacionalistes espanyols que mos volen castellanitzar (Cs+Vox) només representen 8 diputats. Es català ha sobreviscut prop de vuit segles a ses Illes Balears no perque es mallorquins, menorquins i pitiüsos hagin fet esforços per conservar-lo ni per amor a sa llengua i cultura pròpies, sinó perque ha estat sa seva eina de comunicació, i ho ha estat perque no n'han coneguda d'altra. En definitiva, ha sobreviscut per inèrcia, com totes ses llengües. Sense sa política castellanitzadora aplicada per s'Estat, especialment durant es franquisme però que ara continua, es català tendria sa supervivència assegurada. I si s'Estat hagués aplicat a s'Espanya castellana una política de catalanització equivalent, sa llengua en perill seria sa castellana a ses comunitats castellanoparlants. ¿O mos pensam que es castellanoparlants conserven sa seva llengua perque l'estimen?

user Lluís | Hace más de 2 años

RealidadSi éts mallorquí de quinta generació però no parles mallorquí, vol dir que ton pare i ta mare te varen castellanitzar i seria interessant sebre per què ho feren, en lloc de continuar transmetent es mallorquí an es fills com ho havien fet totes ses generacions anteriors. Durant es franquisme, certes famílies "fines" de Palma castellanizaren es fills (cosa que no havien fet mai), empeses per sa política castellanitzadora duita a terme per sa dictadura. Ara aquests fills (sa primera generació de sa família que no xerra mallorquí) són anticatalanistes rabiosos. Emperò sa majoria de famílies mallorquines han preservat sa llengua pròpìa i accepten que que en democràcia s'hagi reconegut legalment com a pròpia i oficial de sa comunitat. Si ton pare i ta mare no t'haguessen castellanitzat, ara no sofriries aquesta mallorquinofòbia que manifestes i assumiries sa llengua pròpia com l'havien assumida ses generacions anteriors de sa teva família i de totes ses famílies mallorquines.

user Troll Ebus | Hace más de 2 años

Un MenorquínCuántas mentiras en un solo comentario.

Un Menorquín Un Menorquín | Hace más de 2 años

Señores del gobierno, si la idea es hacer a los estudiantes más tontitos porque las islas necesitan camareros y peones que cobren poco, lo están haciendo muy bien. Ojito, que todos estos que salgan con un catalán perfecto, optarán al funcionariado, y la pregunta es, ¿Cuántos puede mantener ?. Hay tanto que cambiar... ley electoral, ( una minoría manda sobre la mayoría. Mi voto no vale lo mismo que el de otro fulano). Ir tomando nota, o seréis la misma basura.

user Antiantivacunas | Hace más de 2 años

Juanito MSi fuera por los estudiantes, ni catalán, ni castellano ni inglés.

user Antiantivacunas | Hace más de 2 años

🏳️Jod... tu ni castellano ni catalán!!!

user Antiantivacunas | Hace más de 2 años

Tictac¿Por qué cada vez que habla alguien de VOX parece que estemos en una guerra civil por las expresiones que utilizan? ¿No pueden decir lo mismo en un lenguaje pacífico?

user Biel | Hace más de 2 años

No pot ser, és impossible que sigui Constitucional el que han fet amb el tema lingüístic. No m'ho crec, ho tornaran enrera els tribunals. PSOE ha perdut el Nord. Manar a qualsevol preu acaba passant factura.

J.B.V. J.B.V. | Hace más de 2 años

ME INDIGNA ! Me indigna no poder hablar el ESPAÑOL en mi tierra mallorquina y española y tener que hablar el FORASTERO, porque unos cuantos CARCOMIDOS así lo han decidido sin REFERENDUM.

user logan | Hace más de 2 años

Este govern ha dejado de representar a mucha gente con esta ley excluyente que desprecia a una parte muy grande la ciudadanía. De consenso, nada de nada; el consenso lo dan los ciudadanos y ese no lo tienen. No se puede tratar peor a la gente; en está ley se respira exclusión y mucho desprecio; no busca apoyar el catalán sino erradicar el castellano; esto es nacionalismo radical excluyente de todo lo Español.