user Lluís | Hace más de 2 años

Un article impecable d'en Pere Sampol. Hem de combatre es supremacisme castellà aplicant sa legislació vigent, que reconeix sa llengua catalana com a pròpia de ses Illes Balears (tan pròpia que fa vuit segles que la parlam!) i plenament oficial. D'altra banda, sa política lingüística de ses institucions ha de promoure sa llengua quantitativament, però també qualitativament. Ès important que de cada vegada hi hagi més persones coneixedores de sa nostra llengua, però també ès important preservar sa fonètica, es lèxic, ses expressions i ses frases fetes tradicionals des nostro parlar. Es "mayorcano" que ara sentim de boca de certs mallorquins joves ès infumable, i ès conseqüència de s'inèrcia castellanitzadora des franquisme, que sa democràcia ha frenat però no ha revertit. Que residents castellans o estrangers parlin un mallorquí deficient ès normal, però que mallorquins joves de famílies mallorquines de tota la vida mos entaferrin aquest "mayorcano" infame no té consol i demostra que sa política lingüística i s'ensenyança de sa llengua no han estat efectives. Si volem dur endavant una política lingüística eficaç, hem de prendre exemple de ses comunitats castellanoparlants, que imposen sa seva llengua d'una manera tan real i efectiva que ningú piula. Ben igual que ni a Madrid, ni a Burgos, ni a Sevilla sentirem cap natiu parlant un castellà interferit de català, aquí hem d'erradicar aquest "mayorcano" infame i recobrar plenament es mallorquí que parlam de fa vuit segles i que es mallorquins no acastellanats conservam.

user Zulfikar | Hace más de 2 años

Diga Ud. que sí Sr. Sampol, es más, yo que Ud. no seguiría colaborando en este periódico, rendido al "supremacismo" del castellano, aunque ello significara quitarme el hambre a puñetazos; porque ha de saber Ud. que si este diario(con buen criterio comercial, publicando en castellano)publicara en mallorquín, difícilmente iba Ud. a colaborar en él, a no ser que lo hiciera gratis. Respecto a que:"la principal funció d’una ràdio i televisió autonòmiques és la contribució a la normalització de l’ús de la llengua pròpia.",estoy de acuerdo con Ud. pero con una salvedad, que al ser una radio y televisión autonómicas, y por lo tanto públicas y financiadas con los impuestos de los usuarios de la lengua propia y de la no propia, debería eximirse a los no hablantes de la lengua propia de contribuir con sus impuestos a la mencionada financiación.

user Ciudadano que | Hace más de 2 años

Por cierto, todos mis abuelos y mis padres nacidos en la primera mitad del siglo pasado, además de también sus amistades, hablaban en MALLORQUÍN (NO EL CATALÁN ¿ ESTÁNDAR ?DE AHORA)... lo comento porque vivieron durante la dictadura franquista.

user Feliz2021 | Hace más de 2 años

Sin comentarios para tan adoctrinado comentario. VIVA LAS BALEARES, SU HISTORIA, SUS COSTUMBRES Y LOS QUE DEFENDEMOS SUS "LLENGOS".

user pep LOPES | Hace más de 2 años

Calderetaescolta muchacho, tenc 75 anys, durant els quaranta anys de'n Franco no se va extingir el mallorquí, no s'extingirà ara que està superprotegit. Per altre banda, si tanques els ulls mirant els informatius o segons quina sèrie d'IB3, pareix que estas mirant TV3, tot en un perfecte català barceloní. Prohibit salar, comissari linguístic, certificats de català, etc. Un gastorum injustificable per ses beneitures de voler identificar llengua amb país. Ja te val Pere Sampol, ja vos val MES, cercau viure del independentisme sense ser mai independents. No analizáis los resultados electorales? Voleu imposar, imposar i imposar,

user Johannes | Hace más de 2 años

Se jubila el director d'IB3? Ja l'haurien d'haver cessat fa estona. Quins programes més beneits, llevant d'un parell, plens de gent ridícula i inepta que crida com al.lots petit en trobar un esclata-sang o pescar un serrà, sempre acabant cuinant o, millor dit, brutejant dins una greixonera! Quina oportunitat perduda. L' anàlisi de l'articulista és ben ajustat als fets. Fins i tot ha fet curt!

Angelcaído Angelcaído | Hace más de 2 años

Hablan de "CASTELLANISMOS" y eso NO ES MALLORQUIN los castellanismos están en el BARCELONI (que es lo que se OBLIGA A HABLAR) Quieren una LENGUA ROMANCE de lo mas PURO de EUROPA....La tienen en BALEARES......No en la PENINSULA.

Caldereta Caldereta | Hace más de 2 años

Vists els comentaris anteriors fa pensar que els mallorquins no tenim res que fer en la defensa de la nostra llengua. Som una espècie amb extinció. Mos haurem de refugiar a la Serra, igual que n'Asterix i Obelix, per defensar mos dels romans (forasters). Mentre seguim votant partits espanyolistes cada vegada seguirem perdent la identitat nostra. Au, inflau-me de negatius!!

user Man | Hace más de 2 años

Empieza a haber jóvenes baleares con nivel de español deplorable, y lo pagaran caro en su primera entrevista de trabajo de cualquier empresa nacional/multinacional en igualdad de aptitudes con otros jóvenes. Todo ello por el fanatismo de cuatro políticos con poco cerebro. Como siempre, pagan justos por pecadores, no hay derecho.

user Mallorquín 03 | Hace más de 2 años

La mejor solución sería cerrar IB3.