TW
3

Malgrat la diversitat en la descripció de la psicopatia, hi ha uns trets que són coincidents en la majoria d’autors. Recordem alguns: Egocentrisme, autoestima exagerada, narcisisme, tendència a manipular o dominar, manca d’empatia i de sentiment de culpa, afectivitat superficial o utilitària, fredor, temeritat... El psicòpata també és propens a tergiversar o mentir, a utilitzar les debilitats dels altres i a cosificar o menystenir les persones atacant el seu amor propi o ignorant qualsevol condició humana que s’interposi entre ell i els seus objectius. I si aquesta enumeració de característiques no descriu Vladímir Putin, a qui descriu millor avui dia a escala global?

Putin porta vint anys exhibint la seva psicopatia sense causar més alarma en les cancelleries que una condicionada prevenció dins un més o menys tolerat autoritarisme. És que les agències d’intel·ligència que detecten els més mínims moviments cibernètics, industrials i ideològics són incapaces de diagnosticar i ‘tractar’ la psicopatia?

Si aquesta guerra no acaba en un desastre majúscul que desactivi o relativitzi qualsevol altre problema, caldrà tenir ben en compte tots els agents polítics que arreu, també aquí, entre nosaltres, exhibeixen desinhibidament els seus trets psicopàtics.