TW
3

Fa temps que no dedic unes sentides paraules als legítims depredadors de Mallorca: els grans hotelers. M’emporugueixen poques coses i denunciar públicament a la classe empresarial més poderosa no és una d’elles. Els hostalers exploten als assalariats que feinegen en els seus establiments i els arguments que permeten afirmar-ho són aclaparadors. Per a més inri, fa uns mesos, engiponaren una tosca campanya, SOS Turisme, dirigida al govern del socialista Pedro Sánchez . Només intriguen com a ploramorts quan governa l’esquerra. Què gemegaires són! Què volen els hostatgers? Què Sánchez enarbori una vareta màgica que resolgui els seus comptes de resultats? Clar...

Els grans hotelers no experimenten cap crisi econòmica, només han vist disminuir els seus beneficis. Però tenc una idea fabulosa! Un escamot infiltrat d’hotelers hauria d’anar a sanglotejar al número 10 de Downing Street. El responsable del seu neguit és el conservador Boris Johnson , el primer ministre del Regne Unit. És ell el que no inclou les Balears a la llista verda! Vagin a Londres, vagin, vagin. A què no hi ha collons?

Els que poden experimentar una hecatombe vital, quan no tenen un contracte laboral, són els assalariats. Tant, que la pròpia subsistència personal i la familiar, es veuen compromeses. És la clàssica lluita de classes. M’han de disculpar, però la meva formació de base com a historiadora econòmica és marxista. Molt sintèticament: els hotelers són la classe social dominant, la que explota a la classe treballadora. Els burgesos diuen que el llenguatge de classe és subversiu, violent, pertorbador, bla, bla, bla... Uf, això m’encabrona molt, m’enfurisma i resulta violent comprovar que a Mallorca hi ha explotació laboral. Sí, predominen la temporalitat, les jornades extenuants, les baixes retribucions, les malalties professionals... És pertorbador saber que molts assalariats han esdevingut ‘treballadors pobres’! A més, aquest model econòmic fomenta la contractació de persones amb escassa formació.

I mai no esperin dels grans hotelers, depredadors professionals de persones i dels recursos naturals de l’illa, ni una paraula d’agraïment dirigida als treballadors dels seus hotels.