TW
4

En una recent entrevista per la ràdio, vostè va afirmar que el monument de sa Feixina «es va construir com a homenatge d’un creuer que va bombardejar la població civil». O vostè és un mentider o la seva ignorància sobre el tema li fa dir coses que no són certes perquè no s’ha informat adequadament. Si no ho sap, hauria de saber que el monument de sa Feixina no estava dedicat a un vaixell, estava dedicat a les víctimes de la tragèdia que va suposar l’enfonsament d’un vaixell. A conseqüència de l’impacte que va tenir a Ciutat l’arribada de centenars de morts i ferits per l’enfonsament del creuer Baleares, va sorgir de la població civil la idea de fer un monument a les víctimes del creuer, no al creuer. Cal recordar que qui decidia les accions del vaixell no eren els mariners i que la gran majoria d’ells no estaven allà per voluntat pròpia.

Els bombardeigs de ciutats des de vaixells és un fet que ve d’antic; recordareu que ja l’any 1783 el capità Barceló va bombardejar en vuit ocasions la ciutat d’Alger des dels seus vaixells. L’any següent ho va repetir i, amb aquest nou atac, els morts a la ciutat d’Alger varen ser massius. Durant la primera república es van bombardejar ports indefensos del nord d’Àfrica i sud Espanya i ja a la Guerra Civil del 36 el creuer Baleares , dels revoltats, bombardejava Barcelona i també va participar als bombardeigs de civils de la carretera d’Almeria.

Per part dels republicans, el capità Bayo feia bombardejar els pobles de Son Carrió i Son Servera des del destructor Jaume I i el guardacostes Tetuán , també republicà, bombardejà el barri de pescadors de Santa Caterina del Port de Sóller amb 160 trets de canó. Tots són fets inacceptables i inhumans que no hi hagueren de ocórrer mai i que formen part de la nostra història. Els responsables eren qui donaven les ordres, no la marineria. No comparteixo, però respect, la seva opinió en contra. Supòs que vostè també respecta la meva opinió a favor, però no puc acceptar que menteixi al ciutadà per justificar algunes de les seves mesures sobre aquest monument.