TW
0

La inesperada desaparició de l’antropòleg Enric Porqueres i Gené († 2018) deixava tota la comunitat d’investigadors sobre la història dels xuetes orfes d’una de les persones que més ha treballat en aquests darrers anys en l’estudi de les aliances matrimonials i relacions familiars entre els jueus conversos de Mallorca. Tots els qui hem investigat el tema coneixíem Enric Porqueres, un home afable i molt prudent a l’hora de fer afirmacions sobre la qüestió que tan l’apassionava. Els seus amics i coneguts hem esperat en candeletes l’aparició del volum d’homenatge, publicat per l’investigador Lleonard Muntaner , per tenir a les mans un testimoni de la vida que va ser tan productiva en la temàtica i en el descobriment d’algunes de les peculiaritats d’aquest col·lectiu. Vaig llegir la primera edició de la seva obra fonamental Lourde alliance: mariage et identité chez les descendants de juifs convertis à Majorque, 1435-1750 , apareguda el 1995 i traduïda al català L’endogàmia dels xuetes de Mallorca. Identitat i matrimoni en una comunitat de conversos (1435-1750) i publicada també per Lleonard Muntaner. Aquesta obra va copsar l’atenció del grup xueta que es preocupava per la seva identitat i pels trets de referència que marcaven aquesta identitat. Porqueres demostrava que els matrimonis en el grup eren quelcom més que simples unions per interessos econòmics i socials, restava així al descobert el que altres havien intuït però no havien demostrat amb dades a les mans: la voluntat de consolidar uns llaços de sang mitjançant aliances ben calculades.

La mort de Porqueres va fer que els seus amics i col·legues de Mallorca es reunissin per a retre-li un homenatge, el resultat del qual és aquest llibre coordinat per Albert Bonnín i Josep M. Pomar . Ambdós han reunit una col·lecció d’articles de diferents especialistes que posen en valor la continuïtat d’aquesta branca ja prou reverdida que és l’estudi dels descendents dels conversos de Mallorca, anomenats xuetes. El llibre ha arribat a la fi al lector freturós d’aprofundir en les arrels del món dels xuetes, que continua revelant-se com a font de noves investigacions i nous investigadors.

Tant de bo que les obres ben fetes, com eren les de Porqueres, llueixin en el confús retorn a la història que avui protagonitzen alguns que la volen trastocar. Els fets objectivament estudiats i comprovats són la base de qualsevol investigació històrica honesta, això ens han ensenyat els intel·lectuals que no desemmotllen els objectius adequant-los a determinats interessos. La història com la vida només té sentit si es fonamenta en la veritat i en la justícia. Enric ho sabia i així ho ensenyà no des de les càtedres sinó des de l’amistat i la col·laboració desinteressada.