La regidora de l'Ajuntament de Manacor, Núria Hinojosa.

TW

Manacor afegeix un nou museu a la seva extensa oferta cultural. En aquesta ocasió serà el Moli d'en Beió el centre des del qual es podrà difondre tot allò relacionat amb la indústria de la farina, els seus derivats i la seva importància social. En aquest espai, annex a l'actual Escola Municipal de Mallorquí i que obrirà les portes el dissabte 4 de febrer, s'han creat dues plantes d'exposició i s'ha recuperat completament tota la maquinària de l'antiga Farinera, que plenament funcional, hi podrà ajudar a donar a conèixer aquest món i als homes i les dones que van ser protagonistes.

MANACOR. PATRIMONIO. La historia de la harina hecha museo. El Ajuntament y el Consell de Mallorca recuperan la antigua maquinaria del Molí d’en Beió y museizan todo el espacio.

L'espai està englobat al projecte museístic del Museu d’Història de Manacor i s’uneix als dos ja existents, el d’En Fraret i el d’En Sopa, que ofereixen als visitants diversos aspectes de la cultura etnogràfica manacorina. La trajectòria d'aquesta infraestructura abasta molts anys i situacions. «Va començar com un molí de vent -relata la regidora de Protecció i gestió del patrimoni històric, Núria Hinojosa- i amb la seva reforma amb l'arribada de la industrialització es va convertir en un referent per a tota la comarca».

La restauració del conjunt es va realitzar al costat del Consell de Mallorca i en arribar a l'Ajuntament, Hinojosa va començar a desenvolupar el projecte per convertir-lo en allò que ara és, un centre de difusió de tots els aspectes relacionats: «Des d'alguna cosa com la farina es poden explicar moltíssimes coses, des de costums, fins a models econòmics o gastronomia», sosté. La maquinària, en perfecte estat, i totes les peces que completen l'exposició «posen en valor el ric patrimoni de Manacor. La de moliner era una tasca molt important abans i destaca en un passat agrícola que aquí tenia una gran importància».

La mostra es completa amb dos audiovisuals, un que dóna testimoni dels darrers usuaris del molí i un altre que fa una recreació històrica del seu ús. Tots dos es podran contemplar cada divendres, dia designat per a les visites, que es faran en grups reduïts, de la mà d'un expert i prèvia reserva. Tot i això, «si l'interès que desperta així ho requerís, es podran ampliar els horaris de visites, que ja s'estan començant a reservar», assegura Hinojosa.