Un grupo de vecinos de Montuïri reivindica que las mujeres puedan danzar los Cossiers

| Montuïri |

Valorar:
preload
Los Cossiers y el Dimoni serán este jueves y viernes los auténticos protagonistas de las fiestas de Sant Bartomeu. Los seis Cossiers, la Dama y en Banya Verda volverán a recorrer las calles del pueblo con sus danzas ancestrales y más de una ‘correguda’ al margen de la polémica de este año.

Los Cossiers y el Dimoni serán este jueves y viernes los auténticos protagonistas de las fiestas de Sant Bartomeu. Los seis Cossiers, la Dama y en Banya Verda volverán a recorrer las calles del pueblo con sus danzas ancestrales y más de una ‘correguda’ al margen de la polémica de este año.

23-08-2016 | J. Socies

Se abrió el debate. Casi un centenar de vecinos de Montuïri secundan una iniciativa que reivindica la presencia de la mujer en la tradición de los Cossiers. Una reclamación que se hará patente este jueves, día de la revetla de Sant Bartomeu, con camisetas con el lema: Montuïreres i montuïrers, cossieres i cossiers.

El colectivo ha remitido una carta al alcalde Joan Verger (Més) exponiendo su postura que busca «fomentar la riqueza de la tradición, adaptándola a los valores de la sociedad actual, más abierta y más diversa». Consideran que «un pueblo con actitudes y tradiciones sexistas, machistas o racistas es un pueblo pobre».

En este sentido apuntan que «actualmente hay tradiciones que todavía refuerzan estructuras sociales de dominación y subordinación de las mujeres que se contradicen con los valores de nuestra sociedad actual; añadiendo que «los géneros se representan desde un punto de vista muy tradicional en el que el protagonismo de los hombres se confronta con la participación pasiva de las mujeres».

Así, «si en un futuro queremos unas fiestas más integradoras y en las que las mujeres podamos participar creemos que es necesario empezar a hacer visible este futuro a las niñas que dentro de unos años se podrán presentar como cossieres».

Por ello, este colectivo ha convocado una mesa redonda el viernes 5 de octubre para tratar la cuestión, a la vez que se anima al pueblo a sumarse a esta iniciativa en una reunión prevista para el 14 de septiembre.

Debate

La irrupción de este movimiento y la presencia de camisetas el día de la revetla han creado diversidad de opiniones y muchos ven desafortunado abrir el debate en fechas señaladas para no quitar protagonismo a los Cossiers, sobre todo el año en que han sido declarados Festa d’Interés Cultural (FIC) por el Consell de Mallorca.

El alcalde Joan Verger considera que «personalmente pienso que no es el momento más oportuno para abrir este debate, creo que todos tenemos claro que la mujer tiene derecho a poder participar en cualquier celebración pero ahora no toca».

Comentar

* Campos obligatorios
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1

@Canvis no
Hace un año

Som de Pollença i som dona i crec que les tradicions s'han dedeixar com estan, que per això són tradicions, amb tant de patriarcado arribarem a fer coió!! Tens tota la raó.

Valoración:menosmas

La meva opinió
Hace un año

Com que es una tradició que esta viva, és normal que evolucioni. Només és la meva opinió, però és el que pens.

Valoración:0menosmas

Peravall
Hace un año

El primer que demanem a la gent que ve de fora, d'altres nacionalitats, és que respectin la nostra cultura i s'integrin en el poble participant de les coses com sempre s'han fet, per què ara venen quatre revolucionàries de fora poble que perquè viuen a Montuïri ja volen canviar tradicions de 700 anys??? No n'hem de menester cap amb flequillo ni vice-batlessa que ens diguin com hem de fer les coses. Tothom és benvingut a aquest poble, però els d'aquí l'estimem com és. I si no, per avall!!

Valoración:0menosmas

Banya Verda Rostoll
Hace un año

...i jo me deman...Si hi ha constància escrita de l'existència dels Cossiers des de l'any 1.700 i pico, quan molt segurament ja hi eren abans i sempre s'ha fet així, qui som noltros per canviar-ho? Incloure aquestes possibles modificacions no podria alterar es sentit dels balls i el que intenten representar? Hi ha constància de la participació de dones al llarg de tot aquest temps, exceptuant el grup de Cossieres dels anys 50 o 60? Si a algun moment participaren i per temes polítics s'eliminaren, seria just que tornassin, però, si no és així...?

Valoración:-1menosmas

Au
Hace un año

Els balls de cossiers de primer els ballaven frares i capellans, més tard gremis i confraries, avui estan més vinculats als municipis i entitats culturals, res és etern i tot ha de canviar si vol sobreviure, encara que es ver que els cossiers de Montuïri no tenen problemes de salut. Això serà un temporal en un tassó d'aigua que acabarà be.

Valoración:10menosmas

Uep aquí...
Hace un año

Trobaria més oportú que el dimoni fos una dona. Hi encaixa més. I els lloscos que han fet les "camisetas" haurien tingut un repte: dimoni i dimonia... o diablessa, ufff quin perill.

Valoración:-5menosmas

Portocolom
Hace un año

Movida, movida. Vadeu quin brou que tendra a partir d'avui el Sr. batle & company. Que facin el que vulguin, sempre o han fet. A mi me hagues agradat poder ser des cossiers pero com que agafen o agafaven els anys que les passava per alla,pues a sa meva quintada mos va passar per damunt. I com diuen en fotaster, mirar los toros desde la barrera tota sa vida. Tambe crec que no son dies per tocar es bemols damunt ses festes amb aquet tema. Ja hi haura mes dies per discutir-ho. Visca Sant Bartomeu de Montuïri!!!!!!!

Valoración:6menosmas

Canvis no
Hace un año

Si s'ha declarat FIC és precisament perquè s'ha mantingut s'essència de la festa al llarg del temps. Moltes dones montuïreres participen directament amb els Cossiers ajudant-los a vestir i gràcies a elles la festa llueix. M'agradaria veure si a Pollença canviarien la tradició de les Àguiles per 2 homes, ho dubt i molt. Consider que hi ha un moviment feminista innecessari en qüestions que no pertoquen

Valoración:14menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 1