Palma pretende recuperar las ‘Claus’ del Regne

| Palma |

Valorar:
Joanot Colom, líder de los ‘agermanats’.

Joanot Colom, líder de los ‘agermanats’.

Redacción Local

Fíjense en las imágenes que acompañan este artículo. Son las Claus del Regne de Mallorca, la joya con la que los agermanants pretendían simbolizar su rendición y mostrar su fidelidad a Carlos V cuando su derrota era ya inevitable. Lo más probable es que el lector jamás hubiera visto esta obra de la orfebrería gótica y renacentista mallorquina, puesto que desapareció de la Isla en el siglo XIX y solo unos pocos historiadores conocían de su existencia. Además, no hay certezas acerca de su paradero exacto. El Ajuntament de Palma quiere ahora recuperarlas (temporalmente) para conmemorar la Germania, de la que en 2021 se cumple el 500 aniversario.

Maria Margalida Perelló, historiadora especializada en la Germania, explica que hay dos artículos científicos que se refieren a las llaves. Uno es de Gabriel Llompart y se publicó en las Memòries de la Reial Acadèmia Mallorquina d’Estudis Genealògics, Heràldics i Històrics en 2007. El otro es de Eulàlia Duran y fue publicado en 1983 en la revista Serra d’Or. De este último trabajo proceden las imágenes que acompañan este artículo.

Son dos llaves, una gótica y la otra renacentista. Miden 18,5 y 23 centímetros son de oro y están esmaltadas y pintadas. Incorporan inscripciones que prueban la fidelidad de los agermanats a Carlos V. Fotos: ZAFRIR/SERRA D’OR

Las Claus son dos piezas de oro, esmaltadas y pintadas. Una es gótica y mide 18,5 centímetros; la otra es renacentista y mide 23,5. Incorporan dos inscripciones en latín: «No tenemos otro rey sino Carlos. Sea Dios propicio a nuestro emperador y rey», dice una. La otra reza: «A la sacra, cesárea, católica y real Majestad; he aquí las llaves de vuestro reino de Mallorca, las cuales, el magistrado y los padres de la república, junto con los habitantes de este vuestro reino, presentan a vuestra Majestad como muestra de fidelidad». «No es nada extraño que los agermanats quisieran entregarle estas llaves a Carlos V; era muy habitual en la época», señala Perelló.

El artículo de Duran expone que los sublevados trataron de entregarle las llaves al emperador a través del mercader Bartomeu Ventallol, pero que Carlos V las rechazó, y que posteriormente –una vez los agermanats hubieron capitulado– fueron entregadas al lugarteniente Miguel de Gurrea. El emperador trató de recuperarlas, pero no lo consiguió. Después de unos siglos sin noticias de las Claus, Duran documenta que en el siglo XIX un experto anticuario y agente de la familia Rothschild –la familia judeoalemana ligada a la banca– se podría haber hecho con las llaves. Luego, gracias a un tercero que las había visto en París, Duran supo que pertenecían a Mme. Bethsabé de Rotschild y que se encontraban en Tel Aviv.

El pasado 11 de agosto, el historiador Román Piña Homs publicó un artículo en este diario explicando que pertenecen a la familia Rothschild, que están en un museo de Jerusalén y que en 2007 intentó que Jaume Matas las cambiara, sin éxito, por los rimmonims de la Seu.

El regidor de Memòria de la Ciutat, Llorenç Carrió, explica que desean recuperar las Claus para el 500 aniversario, pero admite dudas sobre su paradero. «Hacemos un llamamiento a recabar más información sobre las llaves para negociar y traerlas a Palma».

Comentar

Para poder comentar debes estar registrado y haber iniciado sesión.

AnteriorSiguiente
Página 1 de 4

Mallorquí espanyol
Hace 6 meses

Sort que pertanyem a el gran regne d'Espanya, i podem disposar de l'ajuda del nostre gran exèrcit espanyol, sempre vetllant per sa nostra seguretat, unió i benestar. Visca el reine d'Espanya i el nostre gran exèrcit.

Valoración:0menosmas

Vuitena classe d'història per Siset
Hace 6 meses

Es nacionalismes extremistes tenen sa mala costum de moura sa merda del seus suposats opressors, i de negar, tapar i trasgiversar sa seva pròpia merda, i quan sa merda sa mou fa molta pudor i s’escampa. Es nacionalistes catalans a Mallorca i amb es mallorquins estàn plens de merda fins adalt del coll, i negan i tapan 400 d’anys de repressió, opressió e impossció cultural i lingüística a sa nostra terra. Sa seva història passa del bò de Jaume I al terrorífic Felip V, i no conten res del que va pasar durant 400 anys, fent a veure que el camí de sa conquesta i repoblació del reine de Mallorca va ser una camí de flors i violes de germanó i amor, i res MES enfora de sa realitat. Va ser un camí de repressió e impossició histórica i cultural feta damunt sa sang dels mallorquins. Tot aquest ocultament i negació de part de sa nostra història s’está fent amb es MES traidors i falsos independetistes catalans de Mallorca de la comunitat educativa de sa nova escola catalana verda adoctrinadora.

Valoración:0menosmas

Setena classe d'història per Siset
Hace 6 meses

Siset, es mallorquins a nacionalistes e independentistes no ens guanya ningú, i menys gent que inventa idiomes i supossats païssos catalans que mai han existit, i nacions republicanes que duren minuts i després corren com a gallines a fersa súbdits del rei de Bèlgique i visquent a cos de reis fent gintònics amb el Valtònyc, aquest és el seu nivell cultural, mentres es seus compatriotas están supostament oprimits a pressons de luxe. Es mallorquins ens faria vergonya tenir representants nacionals e idependentistes d’aquest nivell, amb aquets cantamañas de representants que fan riaies per tot Europa, es catalans no pasaran mai de ser una petita regió de dins un gran reine com es EspaÑa, galant de ses llibertats i de gran diversitat cultural i lingüística. No ens callaran, això és història documentada i no es pot borrar amb el adoctrinament subvensionat, i comissaris polítics lingüistics. Vergonya cavallers, vergonya.

Valoración:4menosmas

Sesta classe d'història per Siset
Hace 6 meses

Siset, hi va haber un temps a Mallorca del segle XIV, que no hi habia querelles, fosses comuns, justícia, jutges, advocats, pressons, recursos, ni permisos, ni cloaques de clevagueram per es mallorquins nacionalistes independentistes, es peixos grans feixistes catalans es menjaven es peixos petits mallorquins, ens devoraven ses forces d’ocupació del nacional catolicisme feixista català mercenàries almogavers de al crit de “Desperta ferro“ ( lo de “ a por ellos “ va ser una broma devora aquestes bèsties tarades ), i ens empalaban i torraban com a cabrits en fogueres i brasses i ens passaven a guinevet per es coll, deixant terror i caps per ses cunetes dels camins de tota Mallorca.

Valoración:1menosmas

Quinta classe d'història per Siset
Hace 6 meses

Siset, els autèntics mallorquins no venuts als invassors i repressors catalanistes, tenim sa nostra festa major que celebram amb molta de joia i satisfacció, el 11 de septiembre de 1.714 quan el rei Felip V de Borbó ens va lliurà de tota sa repressió i opressió catalana feixista soferta durant 366 llargs e insoportables anys. Visca Felip V i visca el actual Felip VI galants de sa llibertat i diversitat plural i cultutal del reine d’EspaÑa i del poble de Mallorca.

Valoración:3menosmas

Quarta classe d'història per Siset
Hace 6 meses

Siset, El 1905 ses restes del rei Jaume III de Mallorca vàren retornar a Mallorca per sa gran intervenció personal del gran rei Alfonso XIII de Borbó, qui va reparar sa històrica gran injusticia catalana, decidint que ses restes del gran monarca independentiste mallorquí fossin escoltats amb tots els honors y transportats de València fins a Mallorca. Els seus restes reposan actualment a sa catedral de Palma de Mallorca, en compañía de ses restes del seu padrí el rei Jaume II de Mallorca, per glòria de tots el mallorquins, després de 556 anys d’exili vergonyós i amagat per els catalans, vergonyós per part de ses autoritats feixistes catalanes, les cuals sempre han volgut ocultar es vergonyós i repressor tracte supremacista tengut amb Mallorca i sa seva història i cultura. Això es història documentada el deMES son coberbos Tomeu del adoctrinament verd traidor i venut als catalanans invessors i repressors. Això no s'estudia a ses nostres aules adoctrinadores de la memòria histórica.

Valoración:0menosmas

Tercera classe d'història per Siset
Hace 6 meses

Els autèntics mallorquins nacionalistes indepedentistes no venuts a CataluÑa, també tenim sa nostra pròpia diada del 25 de octubre de 1349, quan honrram i recordam es nostres herois morts i decapitats, comandats per es nostre darrer rei Jaume III de Mallorca a sa batalla de Llucmajor, defensant ses llibertats de sa nostra petita gran nació independent del reine de Mallorca, de ses forces d’ocupació lazional catolicisme catalanes de tropes de mercenaris almogavers feixistes bèsties tarades DE PERE IV d'Aragó que sembraren el terror per tota sa nostra illa al crit de “ Desperta ferro “ ( lo de “ a por ellos “ va ser una broma devora aquestes bèsties tarades ). Mataren a Jaume III decapitat amb es coll teiat i el dugueren a amagar a sa catedral de València, perque es mallorquins no poguessin venerar-lo i ens oblidàssim de sa seva gran història i llegenda en defensa de ses llibertats de sa nostra petita gran nació del reine de Mallorca.

Valoración:0menosmas

Segona classe d'història per Siset
Hace 6 meses

Desde el 30 de desembre de 1.285 honrram es nostres màrtirs Cabrit i Bassa, defensors de ses nostres llibertats i sa nostra raça, donant sa vida per sa nostra petita gran nació del reine de Mallorca, morint empalats i abrassats com a Cabrits per ses brasses de unes bèsties tarades catalanes feixistes opressores que mai han volgut sa nostra independència. "Sa història de nostra raça tingué aquí dalt gonfanoners

de lleialtat: Cabrit i Bassa, en heroisme i fe es primers, ara en glòria que mai passa postren ses palmes i llore

A lo millor es que tenen por de haber de explicar sa història del Castell d’Alaró, ja que el rei Alfons III el Franc de sa corona d'Aragó, va fer cremar com a cabrits a ses brasses es generals mallorquins cabrit i bassa enmig de sa plaça del poble d’Alaró, que defensaven es nostres drets i sa indepedència del reine de Mallorca davant sa repressió i opressió catalana, i tot això per ser idependentistes del reine de Mallorca front sa repressió i opressió catalana.

Valoración:0menosmas

Primera classe d'història per Siset
Hace 6 meses

Siset, els catalanistes sempre evitau xerrar del reine de Mallorca, sa seva autèntica història i sa seva exterminació per part dels catalans. Es mallorquins podem fardar de ser es primers i MES nacionalistes e independentistes que ningú, durant 77 anys vàrem ser una petita gran nació i reine de Mallorca. Tenim es nostre propi día de l’independència, el 12 de septembre de 1.272, quan es nostre rei de Mallorca Jaume II va firmar sa carta de ses Franqueses escrita amb llengua occitana, per sa cual es constituia es reine de Mallorca, segons es testament del conqueridor Jaume I, però els seus hereus fexistes i bèsties tarades catalanistes mai aceptaren sa nostrta independènica que ells ara tant reclamen i mai volgueren per Mallorca, i no aturaren de oprimirnos fins destruir sa nostra petita gran nació.

Valoración:2menosmas

mallorqui
Hace 6 meses

Ja ho diu un cantor: "que té aquesta terra nostra que congria traidors....."

Valoración:3menosmas
AnteriorSiguiente
Página 1 de 4