TW
15

El sacerdote Jaume Santandreu ha dado a conocer el contenido de la carta remitida al obispo de Mallorca, Jesús Murgui, en la que le comunica su decisión de renunciar al ministerio sacerdotal a partir del próximo 18 de diciembre, coincidiendo con el cincuenta aniversario de su ordenación. Santandreu manifiesta su voluntad de continuar vinculado con Can Gazà.

La carta

«Sr. Bisbe,
Amb aquest escrit us present la renúncia al meu ministeri dins l'Església. El dia de les meves noces d'or sacerdotals -dia 18 de desembre- celebraré la meva darrera missa a la mateixa parròquia on vaig cantar la primera.
Humilment pens que amb aquest divorci l'església mallorquina perd pluralitat i dialèctica però tant ella com jo mateix hi sortirem guanyant en coherència i llibertat.
Reconec que heu esmercat amb mi una tolerància com cap altra institució no hauria dedicat. Però quan hom no hi pot fer res, cal deixar-ho correr. Una relació mínimament humana no pot sostenir-se sobre una desconfiança mutua. En un terratrémol a Perú vaig aprendre que quan s'ensorren els temples l'únic lloc segur es la intemperie.
Arranjar la meva situació jurídica correspon a la vostra institució. Qui surt en té prou en arreplegar la mica de dignitat que li resta.
Deslligat de l'Església oficial, seguiré enamorat de Jesús i compromés com mai en la lluita dels més desemparats.
Sé que teniu el dret de suprimir l'ajuda mensual que em passau per complementar la mica de paga que rep com a pensionista espanyol, comparable a l'import de la mínima Pensió no Contributiva. Us suplic que convertiu aquest complement del FOREC en ajuda mensual per a Can Gazà, donat que tot el temps que vaig ser capellà obrer la Diòcesi de Mallorca mai no em paga res. Tanmateix, tot el que som, teñe i faig és per a la meva família marginal.
Dia 12 de novembre passat em convocáreu a Palau de manera solemne. Davant els dos vicaris generals, mosséns Riera i Umbert, em féreu una promesa quant als abusos sexuals que vaig patir, juntament amb altres infants, de part del Germà de La Salle J. P. (el texto cita el nombre completo). Confii en la vostra paraula.
La besada que em donà el vostre antecessor, Monsenyor Enciso, el dia de la meva ordenació a la Seu tot convertint-me en súbdit, us la retorn ara com a germà.

Jaume Santandreu i Sureda

PS. Per fer-vos arribar eixa carta, seguesc el mateix procediment que empráreu per convocar-me davant vos. He lliurat l'escrit a Secretaria de Palau davant dos testimonis, tot recabant la signatura del vostre secretari.