Cultura i tradició, el denominador comú

L.O. | 24/02/2011

Valorar:

El mercadillo muestra oficios y productos artesanales de las islas.

J. Lladó
Jocs populars al Parc de la Mar, davant La Seu, amb motiu del Dia de les Illes Balears.

Jocs populars al Parc de la Mar, davant La Seu, amb motiu del Dia de les Illes Balears.

G.A. / J. LLADO
DIA DE LES ILLES BALEARS.DIA DE LES ILLES BALEARS. PREMIS RAMON LLULL Y LAS MEDALLAS DE ORO DE LA COMUNITAT.

L'1 de març és un dia significatiu a la comunitat balear, doncs amb aquesta festivitat es commemora la data en la qual va entrar en vigor el primer Estatut d'Autonomia de 1983. Amb l'aprovació, l'any 2007, del nou Estatut es va consolidar aquesta data com l'elegida per a celebrar el que tenen en comú cadascuna de les illes de l'arxipèlag balear.

Precisament l'Estatut d'Autonomia de 2007 consagra l'1 de març com a Dia de les Illes Balears. I amb motiu d'aquesta festivitat, els carrers de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera es tenyeixen de color i de gent que surt a gaudir d'un dia de lleure en el qual es poden trobar activitats de tot tipus que, maldament el seu caràcter lúdic i festiu, tenen per objectiu convertir-se en un gran aparador del que són els oficis tradicionales i els principals icons de la cultura popular de les Illes.

Cultura i tradició

Entre molts altres punts, cal destacar de l'Estatut el text que afirma: "la llengua catalana, pròpia de le Illes Balears, i la nostra cultura i tradicions són uns elements identificadors de la nostra societat i, en conseqüència, són elements vertebradors de la nostra identitat». De fet, en la Diada es pretén realçar els senyals d'identitat comuns a la societat balear, així com les singularitats de cadascuna de les illes. Així, mercats tradicionals, tallers, música, ball de bot, oficis artesans tradicionals de l'Arxipèlag i esports amb arrelament com el trot (carreres de cavalls) o el tir de fona, predominen en el programa festiu de la Diada.